Prima Ediție A Cupei Mondiale La Tiramisu

tiramisu-layer-cake_18521

 

Un muncitor italian, în vârstă de 28 de ani, a câștigat, duminică, prima ediție a Cupei Mondiale La Tiramisu. Un concurs internațional, dedicat celebrului desert italian, desfășurat în localitatea Treviso.

Înarmați cu telul pentru a bate marscapine și cu o strecurătoare pentru a pudra prajitura cu cacao, 700 de concurenți s-au întrecut, timp de două zile, cu scopul de a realiza cel mai bun tiramisu. Oare..oare ce înseamnă ,,tiramisu” în italiana? Ei bine, tiramisu, în limiba italiană înseamnă ,,ridică-mi moralul”.

 

,,Imi doresc să devin șef cofetar patiser și să deschid o patiserie, în care să pregătesc deserturi tradiționale de casă. Nimic pretențios, dar ceva savuros și binefăcut”, a declarat pentru AFP, Andrea Ciccolella, câștigatorul competiției.

Competiție acerba nu a fost numai în rândul concurenților, ci și în rândul autorităților din cele două regiuni, care își dispută paternitatea celebrei prăjituri. Locuitorii regiunii Veneto, au savurat această victorie, care a lasat un gust ceva mai amar în regiunea vecina Friuli – Veneția Giulia, cu capitala la Triese. Experții în gastronomie, au încercat sa facă lumină, și au afirmat faptul că inventatorul rețetei originale este Roberto Linguanotto, un cofetar – patiser din Treviso, regiunea Veneto, în anii ”60-”70. Însă, regiunea Friuli-Venția Giulia a dobândit un avantaj, în comparație cu vecina sa. În luna august, acest desert a fost oficial înscris în lista felurilor de mâncare tradiționale din regiune. Răspunsul? Autoritățile din Veneto s-au simțit jignite, iar perfectul regiunii, Luca Zaia, i-a solicitat ministrului italian al agriculturii și al alimentației să revină asupra deciziei, argumentând că ,,nimeni nu poate fura tiramisu…cel mai bun desert din lume”.

Săptămâna aceasta , reprezentanții regiunii Friuli-Veneția Giulia, au încins din nou spiritele, când o fabrică din Udine, a anunțat că a pus la punct un robot care produce un tiramisu în 30 de secunde.

Însă, duminică primarul orașului Treviso a ocolit problema, proclamând orașul său ,,capitala morală a tiramisu”. Declarația este cu atât mai savuroasă cu cât istoricii în gastronomie spun că  desertul a fost creat la Treviso în anii 1950. Desertul era oferit de prostituate clienților lor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s