Zahărul Amplifică Agresivitatea Tumorilor Canceroase

various types of sugar

 

 

Oamenii de știință au descoperit că zahărul ,,trezește” celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor canceroase, informează, marți, The Independent, ediția online.

Descoperirea oamenilor de știință ar putea avea un impact major asupra alimentației pacienților diagnosticați cu această probleme de sănătate.

Concluziile unui proiect de cercetare desfășurat pe parcursul a nouă ani, realizat de oamenii de știință de la Institutul de Biotehnologie, din Flandra (Vlaams Instituut voor Biotechnologie – VIB), Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven)  și Universitatea Vrije din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel – VUB), sunt considerate o descoperire revoluționară în studiul cancerului, cercetătorii clarificând în sfârșit modul în care efectul warburg – un fenomen în cadrul căruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile – stimulează creșterea tumorilor.

Publicat în jurnalul științific ,,Nature Communications”, proiectul a fost inițiat în anul 2008, acesta punând accentul pe modul în care tumorile convertesc cantități semnificativ mai mari de zaharuri în lactat în comparație cu țesuturile sănătoase. Deși fenomenul a fost intens studiat, până în prezent nu se știa cu certitudine dacă acest efect este un simptom al cancerului sau o cauză a acestuia. Însă, această nouă cercetare oferă dovada corelației dintre zahăr și activitatea oncogenă în celulele canceroase.

,,Cercetarea noastră dezvăluie modul în care consumul hiperactiv de zaharuri al celulelor canceroase conduce către un cerc vicios de stimulare continuă a dezvoltării și evoluției cancerului”, a declarat profesorul Johan Thevelin. ,,Astfel, se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg și agresivitatea tumorii”.

Totodată, cercetarea efectuată pe drojdii a fost esențială pentru această descoperire, acestea conținând aceleași proteine RAS prezente, în mod obișnuit, în celulele tumorale, care pot cauza cancer în formă modificată. Utilizând drojdiile ca organism-model, există de oameni de știință a examinat conexiunea dintre activitatea RAS și metabolismul foarte activ al zaharurilor la drojdii. ,,Am observat la drojdii, faptul că, descopunerea zaharurilor este asociată, prin intermediul fructozei 1.6 – biofast cu activarea proteinelor RAS, care stimulează multiplicarea atât a drojdilor cât și a celulelor canceroase” a adăugtat Thevelin. ,,Este remarcabil faptul că aces mecanism a fost conservat pe tot parcursul evoluției celulelor de levuri la oameni” a mai adăugat acesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s