Ghimbir: Părți Utile, Compuși Activi, Utilizări Medicinale, Precauții

dieta-cu-ghimbir

 

 

Originar din Asia, ghimbirul este cultivat acum în Africa, India, Indiile de Vest și Statele unite. Este o plantă perenă înaltă și subțire, cu frunze în formă de lance și flori asemănătoare orhideelor.

Planta se reproduce prin rizomi  (rădăcini), părțile folosite în medicină și la gătit. Ghimbirul conferă o aromă picantă, iute, multor bucătării asiatice.

Părți utile

Rizomul

  • Rizomii se culeg la cel puțin un an de la plantare și trebuie scoși cu grijă din plământ, pentru că se pot rupe ușor.
  • Rădăcina se folosește uscată sau proaspătă.
  • Din ghimbirul uscat se prepară infuzii, extracte și tincturi; intră în compoziția multor produse farmaceutice.

Compuși activi

Ghimbirul este bogat în uleiuri volatile aromatice. Acestea formează compușii activi din punct de vedere medical și emană aroma. Uleiul de ghimbir conține sesquiterpene (cunoscute ca antiinflamatorii), în special zingibernă. În plus, conține monoterpene și aldehide. Acești compuși au fost asociați cu inhibarea unui dintre cele mai comune virusuri gripale. Compușii cu miros puternic, numiți gingeroli, sunt cei care dau efectul antiemetic al  ghimbirului.

Utilizări medicinale

Chimbirul este un puternic stimulet al circulației sangvine. Are efect anticoagulant și este vasodilatator – combate problemele circulatorii. Ajută digestia și este antiseptic. Are efect sedativ și diminuează greața și vărsăturile, inclusiv răul de călătorie.

Un studiu din anul 1990, la Spitalul St. Bartholomew din Londra, a descoperit faptul că ghimbirul reduce incidența cazurilor de greață postoperator.

Eficacitatea lui e comparabilă cu cea a metocleopramidei, un antiemetic des folosit. Cercetări publicate in Journal of Nutrition în 2000 au arătat că extractul de ghimbir reduce colesterolemia și  inhibă oxidarea lipoproteinelor cu densitate mică (L.D.L). ca urmare, ghimbirul ar putea fi util în lupta împotriva dezvoltării aterosclerozei și a bolilor de inimă. El poate îndepărta și răceala.

Este un expectorant antiseptic, fiind util în tratarea răceli-lor, și scade febra.

Studii australiene din anul 2000 au arătat că mai mulți constituenți ai ghimbirului au efect antiinflamator, putând fi utili în tratarea bolilor inflamatorii cronice precum artrita. Ueliul esențial se prescrie pentru uz extern, fiind folosit pentru masaj în cazul durerilor reumatice și musculare.

Datorită efectului său antispastic, planta este un remediu util pentru durerile menstruale și pentru crampele digestive. Poate, de asemenea, vindeca flatulența și diareea.

Cultivare

Ghimbirul este o plantă tropicală, de aceea trebuie cultivat în casă sau într-o seră. Plantați rizomii într-un loc însorit sau ușor umbrit, în sol neutru până la alcalin, și udați-i bine.

Preparare și dozaj

  • In tratamentul grețurilor și al vomismentelor, al digestiei proaste, al durerilor menstruale, al flatulenței și diareei. – Pulbere : Luați 0,5-1,5 grame pe zi în apă sau amestecate cu mâncare; Extract lichid: Luați până la 1 mililitri pe zi, într-un pahar cu apă.
  • În tratamentul durerilor musculare și articulare – Cremă (conținând pudră de rizom sau ulei esențial): Aplicați pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi (însă nu și în inflamațiile articulare acute).

Dacă simptomele persistă, apelați la medic.

Precauții

  • Până acum, nu s-au înregistrat înregistrat efecte adverse sau fenomene toxice
  • Ghimbirul poate fi util în combaterea grețurilor matinale, dar ar fi mai bine să întrebați un medic înainte de a-l folosi.
  • Nu utilizați ghimbirul concomitent cu medicație anticoagulantă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s