Astm: Prevenire, Tratament, Terapii Alternative

2017-05-16-ITN-Asthma

 

 

Descriere

Astmul este o afecțiune cronică respiratorie inflamatoare. O criză de astm are loc când bronhiile care conduc aerul spre plămâni se contractă, producând dificcultate la respirație, gâfâieli, șuierături și tuse. În cazurile de astm, chiar și ușoare, există inflamații în plămâni (bronhii), și acest lucru este important în toate formele bolii. Inflamația există și la unele persoane care suferă de alergii.

Cauze

Astmul poate fi legat de o tendință moștenită genetic. Cercetări preliminare mai sugerează că el poate fi cauzat de alergii; totuși, este interesant de menționat că în timp ce mulți bolnavi de astm au și alergii, nu toate persoanele cu alergii au astm. Eliberarea unui substanțe chimice numite histamină poate cauza multe dintre manifestările fizice ale alergiilor și astmului. Histamina a fost legată de inflamație, congestie, secreție excesivă de mucus și contracția căilor aeriene, precum și de mâncărimile însoțite de urticarie. Numeroase elemente iritante precum praful și insectele care trăiesc în praf, mucegaiul, gândacii de bucătărie, polenul și mătreața animalelor pot declanșa alergii sau astm. Alte elemente care declanșează astmul sunt fumul de țigară, aerul rece, umiditatea, gimnastica, alergiile la alimente sau medicamente, precum și infecțiile respiratorii ca răcelile, gripa și bronșita.

Simptome

 • Senzația de încordare – nu de durere – în piept
 • Respirație șuierătoare
 • Respirație deficilă, care se poate ameliora în poziție verticală
 • Tuse (deseori însoțită de flegmă)
 • Neliniște sau insomnie.

Prevenire și tratament

Este prudent să se consume o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în fructe și legume, care sunt legate de stare de sănătate respiratorie.

Magneziul poate ajuta plămânii să se relaxeze și poate reduce inflamația. De asemenea, unele cercetări arată că magneziul vă poate ajută să aveți un somn liniștit, care este important, deoarece insomnia (cauzată de obicei de tuse), tinde să apară frecvent la persoanele cu alergii și astm.

Consideră un element protector puternic al plămânilor, se crede că flavonoida quercitină are capacitatea de a reduce eliberarea de histamină. Și o altă flavonoidă, luteolina, poate avea acest efect. Quercitina poate a avea proprietăți antiinflamatoare.

Seleniul, un mineral antioxidant, se asociază cu vitamina E pentru protejarea celulelor împotriva deteriorării produse de radicalii liberi și se crede că efectul său protector este benefic pentru membrele căilor aeriene. Seleniul poate asigura niveluri adecvate de glutation peroxidază, despre care se crede că este o enzimă puternică, având capacitatea de a combate radicalii liberi.

O dietă bogată în acizi grași omega – 3 poate ajuta la reducerea inflamației, iar alimentele care măresc imunitatea, bogate în zinc, pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic. Vitamina C acționează ca antioxidant și ajută la protejarea plămânilor de poluanții din mediu, care adesea intensifică astmul.

Suplimentele alimentare

Suplimentele din tabel trebuie folosite împreună cu tratamentul convențional. Nu renunțați niciodată la medicamentele pentru astm fără consultarea medicului. Suferinzii de astm poat avea carențe ale unor substanșe nutritive esențiale, mai ales vitamina C, magneziu și  vitamina B6. Vitamina C, principalul antioxidant prezent în învelișul tractului respirator, pare să acționeze imediat pentru a combate oxidanșii inhalați. În plus, ea poate opri o reacție alergică, împiedicând celulele să elibereze histamină. Vitamina C este foarte eficientă și în cazul astmului provocat de exercițiile fizice; conform multor studii, o doză de vitamina C înainte de a exersa poate chiar să oprească o criză de astm. Alte cercetări au arătat că suplimentele cu vitamina B6 reduc respirația șuierătoare și alte simptome ale astmului.

Flavonoida quercitină are două efecte principale: inhibă eliberarea histaminei și, ca antioxidant, neutralizează moleculele instabile de oxigen care pot cauza inflamația bronhiilor. Peștele gras, precum somonul, macroul și codul, dar și uleiul de pește pot proteja de astm deoarece reprezintă o sursă bogată de acizi grași omega-3, considerați a avea efecte antiinflamatoare. Astmaticii pot beneficia de expectorante precum lemnul – dulce, dar și de alte plante medicinale, precum cimbrul, pătlagina, isopul și usturoiul.

Plante

Astmul nu admite o medicație stabilită de către pacient. Remediile din plante prescrise de specialistul în medicina plantelor trebuie văzute  doar ca terapie complementară și trebuie admnistrează doar cu acordul medicului curant.

Atenție! Nu  folosiți simultan plantele din lista următoare.

La recomandarea unui specialist în medicina plantelor

 • Cireș sălbatic, spilcuțe, rostopască.

Uz intern

 • Lumânărică – Infuzați 1,5-2 grame de plantă într-o cană cu apă clocătită timp de 15 minute. Strecurați. Beți 3 căni pe zi.
 • Angelică – extract din rădăcină, 1:1 în alcool 25% – Luați 0,5 – 2 ml, de 3 ori pe zi.
 • Cimbru – Adăugați un pliculeț de plantă la o cană cu apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 5 minute, apoi strecurați. Beți 3 cani pe zi.
 • Eucalipt – Luați 4-10 grame pe zi, sub formă de capsule sau de infuzie.
 • Isop – Puneți 1-2 lingurițe de flori uscate la o cană cu apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 5-10 minute și strecurați. Beți 3 căni pe zi.
 • Tămâie – tablete, 150 miligrame de extract – Luați 1-2 tablete de 3 ori pe zi.
 • Lavandă – Puneți 2-3 grame de flori la o cană cu apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 5-10 minute. Beți 3-4 căni pe zi, între mese.
 • Lemn – dulce – Adăugați 1-2 lingurițe de pulbere de rădăcinp la o canp cu apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurați. Beți 2 căni pe zi. Faceți o cură de 4-6 săptămâni, acompaniată de o dietă hiposodată.

 

Terapii Alternative

Tratament individual

 

Homeoterapie

 • Atenție, doar un tratament de fond, stabilit de medicul homeopat, vă poate ajuta pe durată lungă.
 • Pentru a rări prizele de aerosoli – sau în asociere cu cele de mai jos: Nicotina tabacum 4CH, 3 granule la fiecare criză sau senzație de jenă, de maximum 6 ori pe zi; Arsenicum album 15CH, o doză pe săptămână; Pulmon histamină 30CH, o doză pe săptămână.
 • Alergie la polen: Polen 9CH, 3 granule în fiecare zi. O cură trebuie începută cu o lunp mai devreme și urmată pe tot parcursul perioadei în care este polen.
 • Alergie la acarieni: Dermatophagoides pteronyssinus 4CH, 3 granule pe zi, în cure de 15-30 de zile.

Fitoterapie

 • Ribes nigrum Bg MG1D, 150 de picături dimineața, Betula pubescens, 100 de picături la prânz, și Quercus pedonculata Bg MG 1D, 100 de picături seara.

Oligoterapie

 • Litium, 1-2 doze pe zi. Atenție: tratamentul ,,terenului” bolii este indispensibil.

Presopunctură – shiatsu – do-in

 • Masați-vă zonele aflate pe linia mediană, prima – la 3 lățimi de deget deasupra marginii superioare a osului pubian, iar cea de-a doua – în adâncitura de la baza gâtului.
 • Completați cu un masaj al uneia din zonele corespunzătoare intestinului gros: presați, alunecând cu degetul de-a lungul marginii externe a induxului, până la capătul aflat în unghiul dintre degetul mare și index. Repetați masajul de 10 ori. Terminați pișcând punctul respectiv și faceți o mișcare de rotație (poate fi uneori puțin dureros). Atenție: stimularea acestui punct este contraindicată femeilor însărcinate.

Specialiști

 • Pentru tratarea ,,terenului” bolii: un acupunctor, un fito-aromaterapeut, un homeopat, etc.
 • Este absolut necesar să învățați să respirați corect: practicați taijin quan, qi gong, yoga sau sporturi ușoare.
 • În cazurile mai sevvere, este indispensibilă o abordare psiho-comportamentală: terapii precum hipnoza, sofrologia, haptonomia, relaxarea, meditația, floriterapia.

Alimentație

Consumați din belșug

 • Amarantă, avocado, quinoa, semințe de floarea – soarelui – pentru magneziu
 • Ceapă roșie, cireșe, fructe de pădure, mere – pentru quercitină.
 • Nucile braziliene, pește, semințe de floarea soarelui, stridii – pentru seleniu.
 • Ardei, broccoli, căpșuni, citrice – pentru vitamina C.

Reduceți consumul de

 • Alimente care declanșează crize (în funcție de predispozițiile proprii), cum ar fi alimentele ce conțin următorii aditivi: benzoați (E 210-219), sulfați (E220-228) sau galați (E310-312)
 • Cidru, vin și bere
 • Salicilați, prezenți în ceai, aspirină, oțet. Vinegrete și fructe.
 • Alimente cu drojdie sau mucegai, precum pâinea sau unele brânzeturi
 • Alimente, băuturi și gustări ce conțin coloranți E102, E104 și E110
 • Laptele de vacă, cereale, ouăle, peștele, nucile și alunele (în special arahidele).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s