Sindromul Ovarului Polichistic: Strategii Legate De Stilul De Viață

2942965

 

Când ovarele sunt stimulate de niveluri hormonale crescute, dezoltă uneori formațiuni asemănătoare unor bule de aer, numite chisturi. Este puțin probabil ca aceste chesturi în sine să producă probleme, dar hormonii care declanșează creșterea lor pot determina anomalii la orice nivel în organism.

Unele femei prezintă numeroase chisturi ovariene mici, ca rezultat al unei afecțiuni numite sindromul ovarului polichistic (SOPC).

Femeile cu SOPC prezintă o dezvoltare nedorită a pilozității la nivelul feței, toracelui, pieptului și/sau a feselor – și rărirea părului la nivelul scalpului. Pot lua în greutate și le poate apărea acneea la o vârstă  adultă SOPC poate afecta, de asemenea, ciclurile menstruale și fertilitatea.

Toate femeile sinstetizează în cantitate mică testosteron, hormonul ,,masculin”, dar femeile cu SOPC produc cantități relativ crescute. Testosteronul suplimentar perturbă niveluri altor hormoni din organism. Poate determina cicluri menstruale neregulate și oprirea ovulației. De aceea, organismului continuă să producă estrogen, dar întrerupe sinteza de progesteron.

Numeroase femei cu SOPC nu sunt conștiente de prezența lui. Tot ceea ce știu este că sunt nefericite în legătură cu aspectul lor – și adeseori nu suspectează existența unei cauze de natură fizică, spune dr. Walter Futterweit, endocrinolog și membru al comitetului consultativ al Asociației Americane a Sindromului Ovarului Polichistic.

În cazul femeilor tinere, SOPC reprezintă cauza cea mai importantă de infertilitate. Este posibil să nu fie diagnosticat până în momentul în care o femeie încearcă să conceapă un copil și nu reușește.

Din fericire, majoritatea femeilor cu SOPC pot controla simptomele cu ajutorul unei combinații a tratamentului medicamentos cu îngrijirea la domiciliu.

STRATEGII LEGATE DE STILUL DE VIAȚĂ

Faceți regulat exerciții fizice supravegheați-vă greutatea

În cazul femeilor supraponderale, testosteronul este convertit la nivelul țesutului adipos în hormoni feminini. Un mod eficient de a reduce nivelurile hormonale la valori normale constă în menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Dicutați cu medicul dumneavoastră despre exercițiile fizice adecvate și planuri de dietă. Pe măsură ce reduceți țesutul adipos, nivelurile de estrogen scad în mod natural.

TRATAMENTELE NUTRIȚIONALE

Controlați nivelul de insulină

Majoritatea femeilor cu SOPC reprezintă o anumită stare denumită rezistență la insulină. Insulina este hormonul care transportă glucoza (zahărul din sânge) în celulele unde aceasta este necesară. Dacă celulele devin rezistente la insulină, corpul produce mai multă – iar aceasta stimulează în schimb sinteza unei cantități mai mari de testosteron la nivelul ovarelor.

Există mai multe modalități de a combate rezistența la insulină.  În afară de rolul în controlul greutății, exercițiul fizic regulat – poate fi vorba de mers pe jos, cu bicicleta, excursii sau chiar grădinărit timp de 20 până la 30 de minute în majoritatea zilelor din săptămână – va ajuta insulina din organism să devină mult mai eficientă. Vi se poate recomanda să urmați o dietă hipoglucidică (săracă în hidrați de carbon).

Țineți în frâu pofta de dulce

Zahărul poate crește nivelul de insulină, care determină creșterea ponderală și agravează dezechilibrul hormonal, spune Dr. Lila Amdurska Wallis, profesor clician de medicină. Înlocuiți gusturile dulci cu alimente precum cerealele, care afectează nivelurile hormonale, vă veți simți mai sănătoasă și mai plină de energie.

Consumați cantități mici de alimente la o masă

,,Dacă obișnuiți să luați două sau trei mese mari pe zi, treceți la cinci sau șase mese ușoare”, recomandă dr. Futterweit. Fiecare masă ar trebui să conțină între 250 și 300 de calorii. Aceasta este cantitatea la care pot face față dintr-odată celulele rezistente la insulină.

Consumați apă – dar evitați sucurile de fructe

Sucurile de fructe sunt în general prea dulci pentru femeile cu SOPC. Băutura ideală este apa. Este, de asemenea, imediat să bea lapte de migdale neîndulcit sau lapte degresat.

OPȚIUNI MEDICALE

Scăderea nivelului de insulină prin tratament

Medicii recomandă frecvent femeilor cu SOPC să ia metformin, un medicament care reglează nivelul insulinei, folosit de obicei în tratamentul diabetului zaharat. Femeile care îl folosesc își pot normaliza frecvent ciclurile menstruale. Mai pot constata oprirea creșterii ponderale și a pilozității nedorite.

Aveți în vedere pilulele contraceptive

Contraceptivele orale pot fi folosite pentru normalizarea ciclului menstrual și reducerea pilozității și a acneei.

Medicamentele antiandrogenice (hormoni masculini), cum ar fi spironolactona (Aldactonă), care blochează efectele testosteronului, pot fi utile în combinație cu pilulele contraceptive.

Închideți sursa

Când simptomele de SOPC nu pot fi controlate cu alte tratamente medicamentoase, medicul vă poate recomanda să luați un medicament care ,,suspendă” activitatea ovarelor.

După ce ovarele încetează să funcționeze, hormonii perturbatori vor reveni treptat la niveluri mult mai apropiate de normal. Acest tratament nu este folosit frecvent, din cauza efectului de pierdere a masei osoase, care poate apărea după 6 luni de utilizare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s