Urmărirea Meciurilor Poate Crește Pulsul Chiar Și Cu 110%

IMG_20170501_220734

 

            Urmărirea competiților sportive la televizor ,,stresează” inima la fel de mult ca o alergare scurtă, conform concluziilor unui studiu recent, citat, joi, de The Telegraph.

Studiul realizat în Canada a descoperit, faptul că, pulsul poate crește de peste două ori în momentul ocaziilor de înscriere a unui punct în meci, sau în ultimele minute ale competiției, indiferent de gradul de pasiune, pe care îl resimte o persoană față de echipă pe care o urmește.

Oamenii de știință au utilizat sisteme de monitorizare a activității cardiace conectate la persoanele care vizionau meciuri de hochei, atât la televizor cât și în arena sportivă. Pulsul celor care au vizionat live competițiile a crescut cu 110%, în timp ce ritmul bătăilor inimii în cazu persoanelor care au urmărit meciurile de la distanță a crescut cu 75%.

Studiul, publicat în ,,Canadian Journal of  Cardiology”, cuprinde și recomandări adresate medicilor. Potrivit acestora, pacienții împătimiți de evenimente sportive care prezintă un risc de boli cardiovasculare trebuie să fie conștienți de simptomele pe care le pot experimenta în timpul meciurilor. ,,Analiza noastră efectuată asupra elementelor din meciul de hochei asociate cu nivelurile cele mai ridicate ale pulsului suțin ideea că nu rezultatul competiției este principalul factor care determină intensitatea răspunsului emoțional de stres, ci mai degrabă entuziasmul trăit în timpul momentelor cu mize ridicate sau foarte intense”, a explicat profesor Paul Khairy, din cadrul Montreal Heart Intitute.

Anterior efectuării analizei, participanților li s-a cerut să completeze un chestionar privind starea generală de sănătate și să indice gradul de pasiune pe care îl manifestau față de echipa cu care țineau și care urma să joace. În urma cercetării s-a descoperit, faptul că, ,,scorul pasiunii”, nu a relevat o corelație semnificativă cu schimbările observate la nivelul pulsului.

De asemenea, într-un articol, care însoțește studiul efectuat, experții au menționat, faptul că, riscul de evenimente cardiovasculare a fost ,,foarte înalt în arenă și în momentele dramatice, preum perioadele de prelungiri”. ,,Pacienții cu risc ar trebui avertizați cu privire la potențialele simptome cardiovasculare și  ar trebui să fie instruiți să ceară ajutor medical imediat în cazul în care simptomele se agravează”, a precizat specialistul.

Un studiu anterior a identificat o creștere a cazurilor de infarct și de accidente vasculare cerebrale în rândul olandezilor în ziua în care echipa națională de fotbal a Olandei a fost eliminată de la Campionatul European de Fotbal din anul 1996, mai precizează sursa citată.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s