Cancer Mamar: Dieta Alimentară

cancer-la-san89

 

 

 

 

Deși  femeile sunt mai predispuse la bolile cardiace, cancerul mamar rămâne o amenințare pentru multe. Din totalul cazurilor de cancer diagnosticate la femei, cancerul de sân se situează pe al doilea loc.

Într-o anumită măsură, riscul este determinat deja de o sumă de factori: vârsta, antecedentele în familie, vârsta la care ați avut primul ciclu menstrual și cea la care a început menopauza, dacă ați născut sau nu sau dacă ați folosi anticoncepționale ori terapia de substituție hormonală, existența uneia dintre genele cancerului mamar – BRCA 1 sau BRCA2.

Puteți reduce riscul practicând exercițiu fizic și nefumând. Autoexaminările lunare ale sânilor și mamogramele efectuate regulat după vârsta de 50 de ani sunt esențiale pentru depistarea umflăturilor care ar putea fi tumori.

Iar alimentația corectă vă poate ajuta să le preveniți. Cercetările sunt în curs în ceea ce privește alimentele care oferă protecție împotriva cancerului de sân, dar se știe cu certitudine că mâncând mai multe fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe și evitând grăsimile nocive vă feriți de o mulțime de boli, inclusiv cancer.

Fructele și legumele conțin anumite substanțe fitochimice ale căror proprietăți anticancer au fost dovedite. Regimurile bazate pe alimente mai puțin procesate sunt mai puțin calorice și grase: un lucru de care suntem absolut sigure este că greutatea excesivă, mai ales la vârsta a treia, sporește substanțial riscul dezvoltării cancerului mamar.

PRESCRIPȚIA ALIMENTARĂ

Broccoli și alte legume crucifere

Dacă ar fi să sporiți semnificativ consumul unei legume anume, aceasta ar trebui să fie broccoli. Studiile de laborator au descoperit că un compus din broccoli, denumit sulforafan, oprește dezvoltarea celulelor canceroase de la nivelul sânului și încurajează să se autodistrugă. Un alt compus prezent în broccoli, indole-3-carbinol, pare a inhiba puterea estrogenului de a favoriza dezvoltarea celulelor canceroase de la sân. Broccoli și-a demnstrat puteriile anticancerigene și în studii pe subiecți umani. În așa-numitul Western New York Diet Study, incidența cancerului de sân a fost cu 40% mai mică șa femeile premenopaizale care au consumat mai mult broccoli. Legumele crucifere precum broccoli, conopida și varza de Bruxelles, care protejează persoanele iubitoare de carne împotriva cancerului de colon, le pot apăra și de cancer mamar. Dacă vă dați în vânt după grătare, puneți neapărat niște broccoli lângă friptură.

Obiectiv: 4 porții de ½  de broccoli și alte legume crucifere pe săptămână – varză, cresom, conopidă și varză chinezească.

Sfat util: Dacă nu vă place broccoli ca garnitură, strecurați-l în alte feluri. Încercați să puneți ½ cană în sosurile pentru paste, supe, toppingul pentru pizza și chiar omlete. Nu îl fierbeți: preparați-l la aburi, prăjit la foc iute în wok, sau la microunde (cu foarte puțină apă). Prin aceste trei metode se păstrează cel mai bine vitaminele și compușii protectori ai legumei.

Leguminoase, legume cu frunze verzi și alte alimente bogate în folat

Încărcați-vă farfuria cu fructe și legume pentru folat – o vitamină B pe care alcoolul o extrage din organism – mai ales dacă beți alcool, chiar și modrat. Folatul protejează celulele organismului împotriva efectelor potențial cancerigene ale alcoolului. Fructele și legumele conțin și fibre din belșug, care contribuie la scăderea nivelului estrogenului și, prin urmare, a riscului de dezvoltare a cancerului de sân. (Multe tumori canceroase mamare sunt alimentate de estrogen; reducerea nivelului acestui hormon poate preveni apaiția tumorii).

Obiectiv: Cel puțin una dintre cele 5 porții de legume pe care ar fi bine să le mâncați în fiecare zi ar trebui să fie legume cu frunze verzi.

Sfat util: Spanacul este una dintre cele mai bune surse de folat. Dacă nu vă place ca atare, încercați să îl puneți ca un strat în lasagna sau garnituri sau căliți-l în ulei de măsline cu usturoi și semințe de susan, pentru a-i îmbogăți gustul.

Cereale integrale

Cerealele integrale reprezintă o sursă bună de fibre, și pentru prevenirea cancerului mamar, nici o cantitate de fibre nu este prea mare. Gândiți-vă la ele ca la un fel de bandă pentru prins muște, doar că în loc de muște prind estrogen. Estrogenul circulă necontenit prin sistemul digestiv și este reabsorbit în fluxul sanguin. Fibrele îl capturează și nu mai poate fi reabsorbit, micșorându-vă, așadar, nivelul estrogenului în organism. Alimentele integrale pot fi utile și în alte feluri. Fibrele încetinesc metabolismul glucidelor; alimente de felul cerealelor pentru micul dejun bogate în fibre sau al pâinii integrale vă pot proteja în mod indirect împotriva cancerului mamar prin reducerea vârfurilor glicemice, ceea ce echivalează cu menținerea unor niveluri scăzute ale insulinei. Excesul de insulină s-a dovedit a favoriza dezvoltarea cancerului de sân. Pe lângă fibre, cerealele integrale conțin substanțe fitochimice antioxidante denumite fenoli, care pot preveni  și chiar repara stricăciunile aduse celulelor de către moleculele periculoase denumite radicali liberi. Cerealele integrale conțin lignani, estrogene vegetale care micșorează nivelul natural al estrogenului din organism și încetinesc dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase. Candadian National Breast Cancer Screening Study, examinând aproape 57,000 de femei, a descoperit că cele care au avut regimuri alimentare bogate în fibre au fost cu 30% mai puțin predispuse la cancer mamar decât cele care au consumat cantități mai mici.

Obiectiv: Cel puțin 3 porții de cereale integrale pe zi. O porție înseamnă ½ cană de orez sau paste integrale, sau o felie de pâine integrală.

Sfat util: amestecați o cană de cereale integrale cu ¼ cană de fructe uscate și veți obține o gustare delicioasă care vă oferă o porție de cereale integrale și o porție de fructe.

Pește gras

Știți deja că peștele gras vă protejează împotriva bolilor cardiace, dar v-ar putea feri oare și de cancerul mamar? Unele studii de laborator arată că acizii grași omega-3 din carnea acestui gen de pește încetinesc dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul sânului. Studiile pe subiecți umai au fost mai puțin concludente, dar datele reieșite din Singapore Chinese Health Study ne dau unele speranțe. Studiul a cercetat incidența cancerului mamar în rândul a peste 35,000 de femei și a descoperit că, în comaparație cu  femeile care au mâncat mai mult pește gras, cele care au mâncat în jur de 3 porții pe săptămână au fost supuse unui risc de cancer de sân cu  26% mai mic. Unul dintre motive ar putea fi acela că grăsimile antiinflamatoare conținute de peștele gras combat inflamația redusă ce pare a favoriza dezvoltarea tumorii. Cercetătorii au constatat că efectele benefice sunt mai pronunțate când consumul de acizi grași omega-3 este asociat cu reducerea condumui de acizi grași omega-6 de felul celor găsiți în uleiul de porumb, de șofrănaș și de floarea-soarelui, care favorizează inflamarea. Femeile participante la studiul Singapore ale căror diete au fost bogate în omega-6 și sărace în omega-3 au prezentat un risc de cancer mamar cu 87% mai mare decât cele ale căror diete au fost sărace în ambele tipuri de grăsimi. Chiar dacă nu s-a dovedit că acizii grași omega-3 ar combate activ cancerul de sân, există destule alte motive pentru care ar trebui să mâncați pește. Dacă alegeți somon în locul unei fripturi grase, reduceți aportul de grăsimi saturate – o metodă bună de a preveni cancerul mamar.

Obiectiv: Nu se știe exact cât pește gras ar trebui să mâncați pentru a vă asigura protecția cancerului mamar. Totuși, cel puâin 2 porții de pește gras pe săptămână vă ajută să vă protejați împotriva bolilor cardiace.

Lapte și produse lactate

Mustața aceea de lapte pe care o vedeți în atâtea reclame vă poate ajuta să preveniți cancerul de sân – ceea ce depinde, totuși, de vârsta pe care o aveți. În Nurses”s Health Study, la care au participat peste 80,000 de femei, lactatele nu au avut un efect vizibil asupra femeilor postmenopauzale, dar incidența cancerului mamar în rândul femeilor premenopauzale, dar incidența cancerului mamar în rândul femeilor premenopauzale care au mâncat 2-3 porții de lapte sau produse lactate degresate sau semidegresate oe zu a fost cu 28-32% mai mică decât în rândul celor care au consumat lactate doar de 3 ori pe lună. Un alt studiu a găsit că laptele are efecte benefice după menopauză. În rândul a 68,000 de femei postmenopauzale, cele care au mâncat minim 2 porții de lactate pe zi au prezentat un risc de dezvoltare a cancerului de sân cu 19% mai mic.  Până vom avea date concludente, merită să mâncăm produse lactate cu conținut foarte redus de grăsime. Nu e foarte limpede în ce fel micșorează lactatele riscul. Calciul ar putea juca un rol, dar cercetătorii își îndreaptă atenția și asupra vitaminei D. Noile cercetări sugerează că tipul de vitamina D utilizat în fortificarea laptelui (vitamina D3) reduce densitatea sânului, considerat un factor de risc pentru cancer.

Obiectiv: Se recomandă 3 porți de lactate pe zi. Un supliment cu vitamina D poate fi util dacă nu stați destul la soare. Cercetările recente sugerează că 1000 UI pe zi pot reduce riscul de cancer mamar cu până la 35%. The Nurses” Health Study a descoperit că femeile premenopauzate care au consumat peste 500 UI de vitamina D în fiecare zi au prezentat un risc al cancerului de sân cu 28% mai mic.

Uleiul de măsiline extravirgin

Nu doar cantitățile de grăsime ci și tipul grăsimii consumate influențează riscul dezvoltării cancerului mamar. Ideea general acceptată este că un consum mare de grăsime sporește riscul; este greu să nu observi că acest lucru nu se confirmă în țările mediteraneene, unde aportul de grăsimi este relativ mare, dar incidența cancerului de sân e scăzută, motivul, cred mulți cercetători, este că oamenii din culturile mediteraneene consumă grăsimi monosaturate de felul celor găsite în uleiurile de măsline în dezvoltarea grăsimilor saturate precum cele conținute de unt, înghețată și carne și chiar a celor polinesaturate precum cele din uleiul de porumb sau de șofranaș. Un studiu la care au participat femei din Insulele Canare a arătat că acelea care au consumat minimum 2 linguri de ulei de măsline pe zi au prezentat un risc cu 73% mai mic de cancer de sân. Cercetările în acest domeniu sunt încă în curs, dar au apărut deja câteva teorii. Una dintre ele spune că uleiul de măsline este, pur și simplu, un gen mai sănătos de grăsime și folosirea lui în locul grăsimilor saturate și trans, nesănătoase, reduce riscul de cancer mamar. Măslinele conțin și mulți dintre compușii terapeutici, precum fenolii și lignanii, care sunt cunoscuți ca luptători anticancer. (Fenolii inhibă  formarea compușilor cauzatori de cancer. Lignanii se transformă în organism într-un compus slab asemănător estrogenului care poate subtitui propriul estrogen, mai puternic, al organismului, din celule.) Cercetătorii americani au mai descoperit că acidul oleic suprimă în mod activ o genă asociată cu dezvoltarea unei forme foarte agresiv de cancer mamar și îmbunătățește eficacitatea medicamentului  anticancer. Pe de altă parte, uleiul de măsline are multe calorii: utilizați-l cu măsură/

Obiectiv: 1 până la 2 linguri pe zi.

Sfat util: O explicație a proprietăților anticancerigene ale uleiului de măsșine poate fi ca el încurajează consumul de legume. Folosiți ulei de măsline în locul untului la soteuri sau în locul altor uleiuri la salate.

Semințele de in

Aceste semințe se pot dovedi extrem de importante în protecția împotriva cancerului mamar. Semințele de in (nu și uleiul de semințe de in) sunt mai bogate în lignani decât uleiul de măsline și furnizează acid alfa-linolenic din care organismul produce acizi grași omega-3. Studiile pe celulele și pe animale, precum și studiul preliminar pe 32 de femei postmenopauzale cu cancer de sân, sugerează că semințele de in ajută la reducerea dezoltării și răspândirii tumorii. Cercetările încă încearcă să determine felul în care ele pot interacționa cu medicamentele antiestrogenice ca tomoxifenul sau  inhibitprii aromatazei; dacă luați unul din aceste medicamente, consultați medicul înainte de a lua semințe de in. Femeile gravide și cele care alăptează nu ar trebui să consume cantități mari pentru că nu există încă date privind siguranța lor.

Obiectiv: o linguriță de semințe de in măcinate pe zi. Păstrați semințele de in măcinate la frigider, într-un recipient închis etanș.

Sfat util: Presărați semințe de in peste cerealele de la micul dejun sau peste salate, amestecați-le cu iaurt sau sucuri de fructe combinate cu iaurt sau cumpărați pâine ori grofe cu semințe de in.

SCOATEȚI DIN MENIU

Suplimentele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans

Asociate deja cu multe boli, grăsimile saturate pot favoriza dezvoltarea tumprii. Deși nu toate studiile au identificat o legătură certă între raportul de grăsimi și riscul de cancer de sân, cel puțin unul sugerează că femeile care consumă mai mult de 35 grame de grăsimi saturate pe zi se expun unui risc de cancer mamar de două ori mai mare decât femeile care consumă numai 10 grame. Există și dovezi ce sugerează că grăsimile trans, găsite în numeroase produse de patiserie și gustări ambalate pot spori riscul. Luând eșentioanele din fesele a aproape 700 de europence cu sau fără cancer de sân, cercetătorii au descoperit că femeile cu nivelurile cele mai înalte ale grăsimilor trans stocate în organism prezentau și un risc de cancer mamar cu 40% mai mare. Women”s Health Initiative Study, care a urmărit peste 46.000 de femei postmenopauzale, a descoperit că femeile care au avut la începutul studiului dietele cele mai bogate în grăsimi și și-au micșorat apoi consumul de grăsimi cu 24% din calorii, și-au redus riscul cu 15-20%.

Totuși, nu se știe încă exact dacă reducerea aportului de grăsimi conduce la diminuarea riscului de cancer mamar. Dar odată ce este benefcă pentru atâtea boli, are sens în orice caz.

Produse zaharoase și glucide rafinate

Unii experți în cancer pun pe lista factorilor de risc pentru cancerul mamar și consumul excesiv de produse zaharoase și glucide rafinate, bogate în amidon, care se transformă rapid în zahar în organism (pâine albă, orezul alb, cartofii albi și produse din făină albă, precum brioșele sau clătitele). O dietă cu un indice glicemic ridicat riscă nu doar să ne îngrașe, ci să ne mărească nivelul unor substanțe ce creșc estrogenul și stimulează dezvoltarea tumorii: insulina și factorul de creștere asemnănător insulinei – tip 1 (FCI-1) =. Un studiu la care au participat peste 1 800 de femei din Mexic a descoperit că incidența cancerului de sân a fost de două ori mai mare în rândul celor care aveau diete bogate în glucide rafinate decât în rândul acelora cu o alimentație mai echilibrată.

Alcoolul

Fiindcă mărește nivelul estrogenului, aceeași băutură cotidiană considerată sănătoasă pentru inimă poate mări la o femeie riscul de a dezvolta cancer mamar cu 50%. Dacă obișnuiți să beți mâncați multe alimente bogate în folat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s