Vinete

big_vinete

 

 

Ca și avocado sau roșia, vânăta este de fapt un fruct, considerat legumă. Pentru mult timp, a fost un ingredient de bază al bucătăriei europene, dar este și cheia unor preparate asiatice și orientale, de care se bucură în prezent întreaga lume.

O cană cu vinete conține:

  • 25 de calorii
  • Mai mult de 2 grame de fibre, cu rolul de a preveni constipația și formarea hemoroizilor
  • Vitamina B, necesare obținerii energiei.

Vânăta se găsește în tot timpul anului, dar sezonul de vârf este vara, când leguma este proaspătă.

Varietățile de vinete se diferențiază prin mărime, formă și culoare. Indiferent că sunt violet-închis, albe sau de culoarea lavandei, lungi și înguste sau durdulii și scurte, alegeți vinetele tari, lucioase, cu coaja intactă iar tulpina și coronița verde trebuie să arate sănătoase. Nu aveți posibilitatea de a-i testa gustul, ca să știți dacă este amară. Totuși, vârsta și mărimea joacă un rol important. Vinetele cu lungimea cuprinsă între 7,5 și 15 centimetri sunt mai puțin amare decât varietățile mai mari. Vinetele trecute, cu pete moi, pulpă și culoare maronie și semințe foarte mari, pot fi amare.

Încercați să folosiți vinetele chiar în ziua în care le-ați cumpărat. Dacă trebuie să le păstrați, țineți-le într-un loc rece, dar nu în frigider, pentru că riscă să se înmoaie și să devină amărui.

Vinetele nu trebuie decojite înainte de a fi preparate, decât dacă aceasta este foarte groasă sau doriți să gătiți leguma curățată.

Multe rețete se referă la prăjirea sau călirea vinetelor, dar pentru aceste moduri de preparare se folosește o cantitate mare de ulei. De aceea este de preferat ca, înainte de preparare, feliile de vinete să fie mai întăi sărate, apoi lăsate să se scurgă. Se sterg feliliile de excesul de sare, după care se pot folosi la prepararea rețetei. Sarea are rolul de a îndepărta apa în exces din vinete, condensând leguma, care va absorbi mai puțin ulei. Când vinetele sunt baza unei mâncări, cum ar fi baba ghanoush (mâncare specifică Orientului Mijlociu), indiferent de metoda de preparare, ele se folosesc întregi, fiind coapte sau fierte până când pulpa este destul de moale pentru a se face piure. Astfel, se evită folosirea uleiului. Pentru a coace vinetele, fie pe grătar, fie în cuptor, tăiați feli transversale, groase de 1 – 1,5 centimetri feliile se ung cu ulei și se așează cu partea unsă pe flacără. Se rumenesc pe ambele părți, întorcându-se și ungându-se cu ulei de câteva ori. Se presară sare, piper și pătrunjel sau busuioc proaspăt, tocat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s