Zahărul Brut: O Afacere Pentru Sănătate?

5129866-1202689025.jpg

 

 

Merită să plătiți mai mult pentru zahărul nerafinat? Desigur, dacă vă plac gustul și extura lui. Dar nu vă bazați pe sugestia că ar fi mai nutritiv sau integral decât zahărul alb obișnuit.

Zahărul ,,brut” vândut în unele țări este, în general, zahăr turbinado, denumit astfel din cauză că este parțial rafinat în turbine, sau centrifuge. Dacă cristalele de zahăr alb sunt văduvite de melasă în timpul procesării, zahărul turbinado reține o parte din acest sirop, ceea ce îi dă o culoare galben – aurie sau brună.

Îndulcitorii asemănători sunt zahărul demerara și muscovado.

Chiar dacă aceste tipuri de zahăr  au un gust unic și se comportă mai bine în unele rețete, nu se poate spune că sunt mai mult sănătoase decât alți îndulcitori.

Spre deosebire de zahărul alb, conține minerale, dar în cantități mici. Nici pe cei care încearcă să slăbească nu-i ajută în vreun  fel; asemenea zahărului obișnuit, aceste genuri de zahăr furnizează în jur de 10 kilocalorii pe linguriță. Mai mult decât atât, utilizarea termenului ,,brut”, în promovarea zahărului este inadecvată.

Strict vorbind, zahărul brut este cel obținut, în granule brune, prin prelucrarea tulpinilor de trestie de zahăr. Granulele sunt ulterior prelucrate pentru obținerea zahărului de masă și a alot forme de îndulcitori. Nu puteți cumpăra zahăr cu adevărat brut, întrucât este considerat nepotrivit pentru consumul uman – și, în plus, conține levuri, mucegai, bacterii, praf, insecte și alte componente nedorite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s