Infertilitatea: Optiuni Medicale Și Strategii Legate De Stilul De Viață

830x532_jumeaux

 

 

Femeile prezintă în mod natural o scădere a fertilității începând din jurul vârstei de 30 de ani, când are loc o diminuare a numărului și calității ovulelor. Cercetările au arătat că una din șapte femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani va avea probleme legate de concepție. Între 35 și 39 de ani, riscurile cresc la una din cinci femei, iar când femeia ajunge la 40 sau 45 de ani, la una din patru.

Deoarece ,,infertilitate” a ajuns să însemne o întârzierea sau dificultate în a rămâne însărcinată, rareori înseamnă că o femeie nu poate concepe deloc copii, precizează dr. Ken Gelman, endocrinolog specializat în reproducere.

Factorii determinanți de stilul de viață joacă un rol suprinzător de mare în capacitatea femeii de a concepe. Pierderea sau creșterea în greutate, renunțarea ssla fumat sau la alcool, de exemplu, pot spori șansele de concepție. Când îngrijirea personală nu este suficient, tratamentul medicamentos sau chirurgical poate fi eficace.

În cazurile mult mai dificile, minunile reproducerii asistate, cum ar fi fertilizarea in vitro și inseminarea artidicială, pot face părinți din persoane care îl alte timpuri ar fi fost considerate sterile.

Cat de agresiv alege o femeie să trateze infertilitatea depinde, în mare parte, de cât de mult dorește să investească – în termeni de timp, bani, risc și emoții.

Indiferent de opțiunile medicale,  fiecare femeie care încearcă să rămână însărcinată are nevoie de menținerea unei diete și a unui stil de viață care vor întoarce șansele în favoarea ei.

 

STRATEGII LEGATE DE STILUL DE VIAȚĂ

 

Alegeți o greutate care nu perturbă echilibrul hormonal

Celulele  adipoase din organism stimulează o sinteză excesivă de estrogen, care inhibă ovulația. Grăsimea insuficientă pe de altă parte, inhibă, de asemenea, estrogenul.,,Fertilitatea nu este sprijinită de extremele spectrului de greutate”, afirmă dr. Gelman. ,,Un indice  al masei corporale (IMC) între 20 și 27 pare să fie intervalul ideal pentru stimularea fertilității.

 

Faceți moderat mișcare

Femeile care depun un efort fizic extrem de viguros – participarea la maraton, de exemplu  – pot prezenta o întârziere sau o întrerupere a ovulației. ,,Limitați-vă la 45 de minute de exerciții pe zi, cum ar fi antrenamentul de forță, mersul pe jos, cu bicicleta sau gimnastica aerobică”, spune dr. Gelman.

 

Păstrați o anumită puritate a mediului

Limitați, cât de mult posibil, expunerea la substanțe chimice fotografice, pesticide, solvenți, praf de lemn tratat sau metalele grele, cum ar fi mercurul sau plumbul. Toxinele din mediu au  fost corelate cu infertilitatea la femei și cu anomalii spermatozoidale la bărbați. Dacă dumneavoastră sau partenerul trebuie să lucrați cu ele sau cu alte substanțe toxice, purtați o mască respiratorie, mănuși și haine de protecție și asigurați-vă întotdeauna că există o ventilație suficientă.

 

Nu fumați și evitați fumatul pasiv

Acesta reduce producția de ovule și de spermatozoizi.

 

Consumați băuturi fără alcool

Un studiu a arătat că în cazul femeilor care consumă alcool în timp ce încearcă să conceapă un copil, probabilitatea concepției scade cu peste 50%, comparație cu a femeilor abstinente.

Renunțarea la alcool este o modalitate bună de a stimul fertilitatea. Dacă veți continua să consumați alcool, limitați-vă la trei porții pe săptămână. Evitați complet la acoolul în zilele în care încercați să rămâneți însărcinată.

 

Treceți la cafea fără cofeină sau ceai.

Studiile au arătat că băuturile cu cofeină pot determina întârzierea concepției și pot crește riscul de avort spontan.

 

TRATAMENTE NUTRIȚIONALE

Folosiți suplimente prenatale

Acestea conțin numeroși nutrienți, care favorizează concepția, inclusiv magneziu, vitamine din grupul B și vitaminele C și E. De fapt, denumirea chimică a vitaminei E, tocoferol, înseamnă ,,a da naștere la urmași”. Producătorii de suplimente nu au creat formule prenatale specifice pentru bărbați, dar există câțiva nutrienți – cheie care pot ajuta la stimularea fertilității masculine. Dintre aceștia fac parte zincul (25 miligrame pe zi), cuprul (3 miligrame pe zi), L-carnitina (0.5 -2 grame zinc) și vitamina C (1000 miligrame zilnic, dar nu folosiți această doză mai mult de câteva săptămâni și scadeți nivelul treptat, pentru a evita scorbutul reactiv).

Bărbații care doresc să fie părinți nu trebuie să ia vitamina E în doza mai mare decât cea recomandată zilnic, adaugă dr. Gelman. Poate scădea numărul de spermatozoizi în combinație cu vitamina C. Întotdeauna este cel mai bine să consultați medicul înainte de a lua orice supliment nou.

 

Consumați alimente naturale

Pentru a favoriza starea generală de sănătatea și fertilitate, nu aveți nevoie  de spectrul complet de nutrienți necesari zilnic, ci și de o bună digestie pentru a-i absorbi.

Specialiștii recomandă femeilor care doresc să conceapă un copil să consume trei până la șase porții zilnice de cereale integrale care favorizează  digestia, cum ar fi orez brun, ovăz și orz, și nouă porții de fructe și legume proaspete. Asigurați-vă că obțineți 70 de grame de proteine zilnic. Proteinele provin din leguminoase boabe, nuci, ouă, carne slabă sau brânză. Cumpărați alimente ecologice oricând este posibil; vor reduce expunerea dumneavoastrră la compuși chimici care perturbă echilibrul hormonal, substanțe ce pot fi utilizate în fermele neecologice.

 

TEHNICI PENTRU MINTE ȘI CORP

 

Femeile care se confruntă cu infertilitate se simt frecvent anxioase, deprimate și descurajate. Dincolo de perturbarea liniștii interioare, acestea și alte emoții negative pot afecta și modul de formare a organismului.

,,Tulburarea emoțională poate perturba ovulația sau poate determina contracții ale trompelor uterine și ale uterului, astfel încât ovulul este împiedicat să implanteze”, afirmă dr. Alice Domar, conferențiar de medicinlă la Școala Medicală Harvard.

Studiile au arătat că femeile cu istorie de depresie ajung la un risc aproape dublu de a avea probleme cu concepția. Ca urmare, dr. Domar și colegii acesteia au dezvoltat un program de tratament al fertilității care vizează comportamentul. În medie, aproximativ 44% dintre femeile participante la program au rămas însărcinate – o rată de succes comparabil cu a femeilor aflate în perioada de maximum reproductiv.

Acest program pune accentul pe controlul stresului, aspecte, legate de respectul de sine și gândirea pozitivă. Aflați în continuare unele dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face femeile.

 

Încercați vizualizarea

O femeie poate fi supărată deoarece a suferit un avort spontan. Ea își poate respinge  partenerul deoarece acesta nu reușește să-i înțeleagă disperarea și va fi probabil furioasă pe medicii care nu au reușit ,,să repare” problema. Cu cât se simte mai multă frustrare, cu atât este mai probabil să aibă probleme cu concepția.

Femeile au nevoie să se elibereze de emoțiile negative – nu prin răbufnire, ceea ce le poate face să se simtă mai rău, ci prin ocuparea minții cu gânduri și imagini pozitive.

Iată un exemplu legat de modul în care funcționează aceasta. Opriți-vă câteva minute în fiecare zi pentru a vă imagina că un covor magic a sosit pentru a vă lua departe de griji. Pe măsură ce zburați printre nori pe deasupra munților, plasați mental dezamăgirile zilei într-o piatră – apoi aruncați plină de veselie piatra departe de dumneavoastră.

Acest tip de gândire imaginară, determină vizualizarea, este un mod excelent de a face fațî furiei și a anxietății și de a înlocui aceste emoții cu  sentimentul de forță și rezistență.

 

Luați o pauză

Femeile care suferă de infertilitate , spun frecvent că le este greu să stea în preajma copiilor – sau în jurul unor persoane care le întreabă mereu dacă fac ,,progrese”. Nu  vă puteți izola la nesfârșit, dar nici nu trebuie să vă simțiți obligată să aveți o viață socială bogată în momente în care ați prefera să fiți singură.

 

Înfruntați ideile distructive

Femeile care încearcă fără succes să rămână însărcinate își corelează frecvent valoarea personală cu capacitatea de a avea copii – sau se pot învinovăți că au ,,așteptat atât de mult”, pentru a întemeia o familie.

Încercați să lăsați în urmă aceste sentimente pe cât de mult posibil. Ele distorsionează realitatea și produc inutil frustrarea sau teama. Încercați să vă scrieți gândurile într-un jurnal sau să discutați cu un prieten care vă sprijină ori cu un membru al familiei. Dacă aceste tehnici nu sunt utile, ar trebui să aveți în vedere discuția cu medicul dumneavoastră în legătură cu consilierea.

 

OPȚIUNI MEDICALE

Când nu reușiți să rămâneți însărcinată, primul lucru pe oridinea de zi este efectuarea de către partenerul dumneavoastră a unui consul la urolog sau specialist în fertilitate, care vor efectua o analiză a spermei, pentru a exclude probabilitatea unui număr scăzut de spermatozoici sau anomalii ale acestora. Ar trebui să faceți un consul la medicul dumneavoastră sau la u n specialist în fertilitate, care vă vor întreba în legătură cu istoricul menstruațiilor dumneavoastră și vor efectua un examen fizic complet.

Este posibil ca amândi să aveți nevoie de evaluare suplimentară a aparatului de reproducere pentru a exclude probleme cum ar fi obstrucția tubară sau țesuturi cicatriceale la femei.

Infertilitatea apare frecvent atunci când ovulația unei femei este neregulată sau abssentă. Aceste cazuri sunt deseori ușor de corectat deoarece, pentru mai mult de jumătate dintre cupluri, folosirea medicamentelor conduce la sarcină după sașe luni, în absența altor probleme care necesită tratament.

Tehnologiile de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV), manevrează ovulele și spermatozoizii în afara uterului pentru a crește șansele unei sarcini. Conform Autorității de Fertilizare Umană și Embriologie (HFEA), aproximativ 25% dintre femeile cu vârste sub 38 de ani reușesc să nască după un ciclu de tratament FIV, în timă ce rata succesului la femeile sub 38 de ani tratate prin inseminare de la donor este aproximativ 11%.

Femeilor li se recomandă de obicei să facă încercări progresive, de la cea mai ușoară opțiune de tratament la cea mai agresivă, lăsând fiecărei femei variante  cel puțin trei cicluri menstruale pentru a-și dovedi eficiența; după șase cicluri menstruale, este probabil să treceți la o nouă abordare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s