Coriandru: Parti Utile, Compusi Activi Si Utilizari Medicinale

Coriandru

 

 

 

Ușor de recunoscut prin mirosul lui deosebit, coriandrul crește pe toată întinderea Europei, Indiei și Africii de Nord, atingând înălțimi de 60 cm. La începutul verii, această plantă anuală ierboasă este acoperită de mănunchiuri – umbrelă de flori mici, albe sau roz. Prin august, acestea sunt urmate de semințe mici, rotunde și ridate.

Părți utile: Frunzele și Semințele

 • Seminețe se recoltează când încep să se îngălbenească și se coc.
 • Capetele semințelor de coriandru sunt retezate dimineața devreme, pentru a li se conserva proprietățile benefice. Sunt uscate la soare, apoi zdrobite și se culege fiecare sămânță în parte.
 • Semințele se usucă și se macină, iar pulberea se folosește la prepararea de tincturi și infuzii.
 • Din semințe se poate extrage și un ulei esențial.
 • Frunzele aromatice proaspete, au proprietăți antiseptice și pot ajuta digestia. Sunt folosite de regulă la gătit.

Compuși activi

Fructele foarte uleioase – până la 25% ulei – conțin acizi fenolici și aldehide alifatice, care îi conferă plantei aroma specifică. Uleiul esențial extras din semințe conține o cantitate mare de linalool, care este antibacterian și reduce spasmele musculare.

Utilizări medicinale

Numeroase studii au arătat că aproape toate proprietățile medicinale ale coriandrului se datorează uleiului esențial din semințe, care poate ajuta la reglarea secreției gastrice și la eliminarea gazelor. De aceea, semințele sunt eficiente în tratarea problemelor digestive și sunt recomandate și în forme obișnuite de diaree din infecții precum gastroenterita.

Studii efectuate pe animale în India, în anul 1997, au demonstrat că preparatele din semințe de coriandru ajută la scăderea colesterolului sangvin. Se crede și că semințele luptă împotriva infecțiilor fungice și bacteriene.

Extern, uleiul de semințe de coriandru poate fi aplicat pentru alinarea durerilor de hemoroizi sau a celor artriculare din reumatism.

Cultivare

Semințele se pot sădi în orice tip de lumină, pe sol bine drenat, de la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui aprilie. Planta crește bine în locuri expuse la soare.

Preparare și dozaj

 • In tratamentul problemelor digestive, al diareei și al simptomelor gripei
  • infuzie – Puneți 10-30 grame de semințe măcinate la 1 litru de apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 10 minute. Beți o cană după fiecare masă.
  • tinctură – Puneți 40 de picături într-un pahar cu apă. Beți un pahar de 3 ori pe zi.

Dacă simptomele persistă, aplicați la medic.

Precauții

 • Coriandrul poate provoca dureri abdominale, scăderea apetitului și mărirea în volum a ficatului. Mergeți la medic dacă observați orice simptome suspecte.
 • Nu se recomandă în sarcină și alăptare.
 • Nu utilizați niciodată intern uleiul de coriandru de extracție pură.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s