Băile Terapeutice

 

BBBMHyY

 

Încă din timpurile de mult apuse, băile au fost folosite pentru a trata diferite afecțiuni, de la pietre la rinichi la mușcături de șarpe. În zilele noastre, avem alte metode de tratament mai de încredere pentru tratarea afecțiunilor mai serioase, dar pentru un disconfort minor (dureri de spate, dureri musculare, iritații cutanate, insomnie sau anxietate), este greu să găsiți ceva mai relaxant decât o baie, în special dacă i se mai adaugă și substanșe care să favorizeze vindecarea.

Apa caldă a unei băi relaxante vă masează subtil mușchii obosiți si stimulează circulația sanguină, accelerând eliberarea nutrimentelor vindecătoare către țesuturi, ajutând în același timp și la eliminarea acidului lactic și a altor reziduuri ale metabolismului care contribuie la apariția durerii.

O baie caldă vă poate ajuta, de asemenea, să pierdeți câteva calorii prin activarea temportară a metabolismului. Cu toate acestea, evitați băile prelungite în apă foarte fierbinte. Deși căldura se pare că face bine, ea poate favoriza inflamația.

O tehnică practicată în toată lumea de secole este hidroterapia prin alternanță, adică baie caldă urmată de baie cu apă rece, ceea ce face ca vasele de sânge să se dilate și să se contracte alternativ. Aceasta duce la un tip de acțiune de pompă care îmbunătățește circulația sanguină și se pare că reduce congestia și inflamația, îmbunătățește digestia și stimulează activitatea unor organe. Nautorpații cred că îmbunătățește și activitatea sistemului imunitar. Pentru a face acest tratament acasă, aveți nevoie de un lighean mare care are rolul celei de a doua băi, sau puteți pur și simplu să stați într-o baie caldă și apoi să faceți un duș cu apă rece. Întotdeauna începeți cu apa caldă și terminați cu apă rece.

Ameliorarea pruritului

Dacă pruritul – mâncărimea – este problema dumneavoastră, o baie  cu diferite ingrediente adăugate poate fi ce vă va recomanda doctorul. Iată în continuare câteva substanțe calmante care pot fi adăugate în apă.

Bicarbonatul de sodiu – este un remediu excelent pentru pruritul cutanat, așa cum probabil știți deja. În cazul în care copilul dumneavoastră are varicelă, adăugați ½ cană de bicarbonat de sodiu într-o cădiță sau cană într-o baie de dimensiuni mai mari, pentru a ameliora mâncărimea.

Ovăzul – pentru a ameliora erupțiile cutanate sau arsurile de soare pruriginoase, adăugați într-o baie cu apă călâie câteva linguri de ovăz coloidal (care are aspect cu pudră, astfel încât, rămâne suspendat în apă), de exemplu Aveeno, care se poate cumpăra din magazinele de produse naturiste. Dacă nu aveți ovăz coloidal, puneți o cană sau mai mult de terci de ovăz simplu într-un cirop de nylon mai vechi, legați-l și scufundați-l în apa de baie. Ovăzul face ca baia să fie alunecoasă, așa că trebuie să aveți grijă să nu cădeți când ieșiți.

Oțetul – este o altă substanță  care poate calma mâncărimea. Funcționează prin acidifierea pielii. Pentru a ușura mâncărimea provocată de soare sau psoriazis, faceți o baie la care adăugați două căni cu oțet înainte de a intra în apă.

Dureri și entoarse

Pentru entorsele minore, o baie cu săruri Epsom poate produce o calmare rapidă. Sărurile elimină lichidele din organism și ajută la reducerea inflamațiilor. Adăugați două căni la o baie cu apă caldă și stați în ea. Baia cu săruri Epsom extrage din organism și acidul lactic, reziduul metabolic care contribuie la apariția durerilor musculare. După un antrenament viguros, adăugați una sau două căni de săruri într-o cadă de baie și bucurați-vă de această baie relaxantă.

Adăugați  uleiuri esențiale

O metodă foarte bună de a mări valoarea medicinală a unei băi este să adăugați în apă uleiuri esențiale, care sunt disponibile la farmacii și magazinele de produse naturiste. Fiecare se adresează unei probleme specifice.

După o zi lungă, pe parcursul căreia ați muncit din greu, câteva picături de ulei de pin  adăugate în apă pot fi foarte revigorante. Uleiul de eucalipt favorizează  starea de vioiciune și calmează congestia. Uleiul de mușcată reduce anxietatea. Levănțica luptă cu depresia. Rozmarinul stimulează memoria.

Și combinațiile de uleiuri sunt benefice. Dacă sunteți predispus la alergii, testați-vă reacția la uleiuri ănainte de a le folosi. Tamponați puțin ulei pe braț. Dacă nu aveți nicio reacție timp de 12 ore, puteți să le adăugați în apa de baie.

Baie pentru tratamentul artritei

Încercați să  combinați patru picături de ulei de ienupăr și câte două picături de ulei de levănțică, chiparos și rozmarin, cu o cană de săruri Epsom. Pentru o simplă înmuiere, folosiți trei picături de ulei de levănțică și trei de ulei de chiparos.

Baie pentru un somn liniștit

Folosiți două până la patru linguri de sare de mare, patru picături de ulei de levănțică, trei picături de ulei de măghiran și trei picături de ulei de lămâie. Alte uleiuri care ajută la promovarea somnului includ uleiul de floarea de tei, romaniță, tămâie, neroli și trandafir.

Baie calmantă

Adăugați trei picături de ulei de yland-ylang, cinci picături de ulei de levănțică, două picături de ulei de bergamot și jumătate de cană de săruri Epsom.

Puteți folosi în loc de uleiuri și plante uscate. Puneți mușețel – pe lângă alte cplante calmante cum ar fi levănțica și valeriana – în apă pentru o baie care să vă liniștească. Pentru  beneficii maxime, legați-le într-o bucată de material textil sau tifon și țineți-le sub robinet până când se umple cada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s