Grupurile LVMH și Kering Interzic Angajarea Manechinelor Prea Slabe Și Cu Varste Mai Mici De 16 Ani

louis-vuitton--Louis_Vuitton_376_The_Series_2_Fashion_Campaign_5_DI3

 

 

 

Grupurile LVMH și Kering – care reprezintă nume mari din industria modei, precum Dior, Gucci, Saint Laurent, Vuitton – au adoptat o cartă comună, care prevede interdicția de a angaja manechine prea slabe și cu vârste mai mici de 16 ani.

Publicată miercuri, cu o zi înainte de deschiderea Săptămânii Modei de la New York, noua cartă despre ,,relațiile de muncă și bunăstarea manechinelor”, a fost semnată, în urma unui demers inedit, inițiat după o serie de polemici, în special asupra condițiilor de angajare a modelelor cu ocazia evenimentului similar de la Paris, care a avut loc în luna februarie.  Documentul prevede o serie de angajamente destinate aplicării imediate, în întreaga lume, cu ocazia ședințelor foto pentru campanii publicitare și pentru prezentările de modă ale unor branduri, care aparțin celor două grupuri franceze – Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Christopher Kane, Stella McCartney, pentru Kering și Dior, Vuitton, Givenchy, Celine, Kenzo, Fendi, Loewe, Berluti, Pucci, Marc Jacobs pentru LVMH.

 

,,Voiam să acționăm repede și să lovim puternic, pentru ca lucrurile să se miște cu adevărat, și să încercăm să îi incităm la maximum pe ceilalți actori din această profesie să ne urmeze exemplul”, a declarat  Francois – Henri Pinault, CEO-ul grupului Kering.

Antoine Arnault, membru în consiliul de administrație al LVMH, și fiul CEO-ului Bernard Arnault, a salutat, la rândul său, această cartă, despre care a afirmat că ,,va schimba cu adevărat datele problemei”.

 

Noile angajamente merg mai departe de dispozițiile legale referitoare la angajarea manechinelor, intrate în vigoare în Franța, în luna mai. Astfel, carta impune prezentarea unui certificat medical, datând de cel mult șase luni, în timp ce legea prevede ca acest certificat – ce ține cont de indicele de masă corporală (IMC) – poate să aibă o vechime de până la doi ani. In contextul în care manechinele prea slabe generează cu regularitate adevărate polemici, brandurile din industria modei franceze s-au angajat să interzică utilizarea manechinelor cu cele mai mici mărimi (32 în standardele franceze feminine și 44 în standardele franceze masculine, echivalente ale mărimii XXS din standardele mondiale.

,,Dispoziția în privința taliei, cuplată cu certificatul medical mai recent de șase luni, este o măsură foarte puternică, ce ne va permite să mergem înainte”, a declarat Francois-Henri Pinault. ,,Multi dintre oameni nu sunt la curent cu existența mărimii XXS”, a recunoscut Antoine Arnault. ,,Insă un anumit număr de creatori de modă își creau prototipurile după mărimea XXS. Acum acest lucru s-a terminat, mărimea vor fi de acum înainte începând cu 34 (în standardul de mărime francez,), care este în continuare o mărime foarte mică”.

Casele de modă interzic, totodată, angajarea unor manechine mai tinere de 16 ani, pentru articole vestimentare destinate adulților.

Vârsta prea mică a manechinelor este adeseori criticată: adolescente de 14 și 15 ani au defilat în trecut pe podiumurile tuturor brandurilor prestigioase din industria modei.

De asemenea, Carta stipulează condițiile de muncă ale manechinelor, în special pentru cele mai tinere (16-18 ani), și reglementează ,,situațiile de nuditate sau seminuditate”. Documentul prevede, totodată, ca mpdelele să ,,aibă acces la alimente și băuturi adaptate nevoilor lor alimentare”.

 

Implementarea noilor dispoziții va fi supravegheată de un comitet de monitorizare, alcăuit din cele două grupuri: LVMH și Kering. ,,Directorii generali ai brandurilor din grupul meu vor veghea ca aceste măsuri să fie aplicate peste tot. O marcă care nu se conformează cu noua Cartă va trebui să îmi dea socoteală”, a avertizat Francois-Henri Pinault, care dorește ca industria modei să înregistreze în viitor ,,progrese rapide” și în privința chestiunii care visează diversitatea manechinelor.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s