Studiu: Bebelusii Care Sunt Culcati In Camera Lor Dorm Mai Bine Si Mai Mult

FB_IMG_1504211046695

 

Bebelușii care sunt culcați în camerele dorm mai mult și au rutine mai consistente în ceea ce privește somnul, în comparație cu cei care împart patul sau camera în timpul nopții cu adulții, conform rezultatelor unui studiu, efectuat recent, în  Statele Unite.

Oamenii de știință, care au efectuat studiu, și-au concentrat atenția pe copii cu vârste cuprinse între 6 ți 12 luni. Ei au analizat date prelevate prin intermediul unor chestionare completate de către părinții a 6,236 de bebeluși, din Statele unuite, și a 3,798 de bebeluși dintr-un grup internațional din Australia, Brazilia, Canada, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Toti participanții la cercetarea efectuată au fost utilizatori ai unei aplicații de telefon mobil disponibilă, în mod public și concepută special pentru evaluarea somnului copiilor. 37% dintre bebelușii din Statele Unite și 48% dintre cei incluși în grupul internațional obișnuiau să doarmă într-o cameră separată de cea a părinților, se menționează în concluziile cercetării. Părinții care își petreceau noaptea într-o cameră separată de cea a copiilor au declarat că bebelușii lor se culcau mai devreme, adormeau mai repede, iar somnul lor era mai lung în decurs de 24 de ore.

,,Există mai multe posibile motive pentru care copiii dorm mai bine în camera lor”, a declarat conducătorul studiului, Jodi Mindell, director asociat la Centru pentru Somn din cadrul Spitalului de Pediatrie, din Philadelphia, Statele Unite. ,,Unul dintre motivele principale este faptul că ei au astfel o șansă mai mare de a se autodisciplina”, susține Jodi Mindell. De asemenea, în studiul publicat în jurnalul ,,Sleep Medicine” se mai arată că părinții care își calculau bebelușii într-o cameră separată de a lor era mai puțin stresați cu hrănirea acestora pentru a-i stimula să adoarmă, atât la culcare cât și când se trezeau în timpul nopții. În plus, părinții ai căror bebeluși dormeau în camere separate considerau că momentul culcării acestora era mai puțin dificil.

Una dintre limitările studiului este reprezentată de faptul că părinții care își fac probleme cu privire la somnul bebelușilor sunt mai predispuși să descarce o aplicație și să completeze un chestionar față de cei care nu au o astfel de preocupare,  notează autorii. Acest lucru înseamnă că rezultatele analizei nu sunt reprezentative pentru ceea ce s-ar putea petrece în realitate în cazul unui grup numeros.

De asemenea, rezultatele se află în contradicție  cu recomandările emise, anul trecut de Academia Americană de Pediatrie (AAP), potrivit cărora nou-născuții este indicat să doarmă în același dormitor cu părinții cel puțin în primele șase luni de viață pentru a se reduce riscul de moarte prematură. În mod ideal, bebelușii trebuie să fie ținuți în timpul nopții în camera părinților timp de un an, se arată în recomandările AAP.

Recomandările vizează perioada cea mai riscantă pentru sindromul morții subite infatile (SMSI), de la naștere până la 6 luni, însă aceste decese pot surveni și în cazul copiilor cu vârste mai înaintate, care au făcut obiectul studiului, a subliniat dr. Lori Feldman-Winter, coautoare a liniilor directoare ale AAP și cercetătoare în domeniul pediatriei la Facultatea de Medicină Cooper, din cadrul Universității Rowan din Camden, New Jersey.

,,In cazul în care singurul scop este creșterea duratei somnului, atunci rezultatele ar putea fi convigătoare”, a spus aceasta. ,,Insă, pentru că nu cunoaltem ce anume cauzează SMSI, iar dovezile suțin că împărțirea camerei este o metodă de reducere a SMSI, a renunțat la o parte din somn ar putea fi ceva care merită făcută”, a precizat Feldman-Winter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s