Nuciferele

01-healing-scents-for-health-almonds

 

Ce mâncați de fapt

Multe dintre cele mai sănătoase 20 de alimente, printre care leguminoasele și semințele de in, au ceva în comun, și nu întâmplător: sunt semințe sau embrioni ai unor plante. Nuciferele sunt ambrioni ai unor arbori diverși și  – arahidele, care nu cresc în copaci, sunt, de fapt, un tip de leguminoase. Ca atare, conțin toate substanțele nutritive necesare dezvoltării unei noi plante.

 

Nutrienți importanți:

proteine, acizi grași, omega-3, seleniu, vitamina E, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc.

 

Puteri vindecătoare

Nuciferele au multe calorii, dar cele mai multe provi din grăsimi mono și polisaturate, substanțe ce conferă nuciferele capacitatea de a reduce colesterolul și riscul atacului de cord  (cu 39%!), când sunt consumate în locul grăsimilor animale. Nucile, îndeosebi, sub bogate în acizi omega-3, motiv pentru care sunt considerate gustări benefice pentru inimă. Unele nucifere, printre care arahidele, nucile și migdalele, conțin și streoli vegetali, care micșorează colesterolul. Valoarea lor nutrițională variază. Două nuci de Brazilia furnizeazî necesarul zilnic de seleniu, nucile pecan sunt deosebi de bogate în antioxidanți, iar o mână de migdale furnizează aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată de vitamina E. Nucile de macadamia, nuciferele cu cel mai mare conținut de grăsime (aproximativ 75% din greutate), se numără printre cele mai bune surse de grăsimi monosaturate (80% din grăsimea lor este monosaturată). Aveți totuși grijă să nu exagerați, întrucât o cană de nuci conține mai multe calorii decât un Big Mac.

 

Sfat sănătos

Mâncați arahide prăjite, nu crude sau pregătite la aburi, deoarece prin prăjire crește nivelul acidului p-cumaric, un antioxidant despre care se crede că reduce cu 22% posibilitatea de dezvoltare a cancerului de stomac.

 

Cât este de ajuns

O mână mică de cel puțin cinci ori pe săptămână, în locul altor gustări.

 

La cumpăraturi

Când cumpărați nuci sau alune în coajă aveți grijă ca învelișurile să fie întregi, curate, fără crăpături sau găuri. Fructele dinăuntru trebuie să fie pline și tari. De vreme ce nuciferele conțin multe grăsime, pot râncezi. Păstrați-le la frigider timp de până la o lună, sau congelați-le într-un containăr închis etanș vreme de câteva luni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s