Uleiul de Masline

Olive oil
Olive oil with olives on a white background with copy space

 

 

Ce mâncați de fapt

Măslinele conțin una dintre cele mai sănătoase grăsimi din lume, obținute prin presarea fructelor. Și totuși, uleiul de măsline contribuie cu numai 3 procente la consumul mondial de ulei. Țările mediteraneene însă au un consum masiv: Italia – peste 13 litri de persoană pe an, Spania – aproape 12 litri și Grecia – 15 litri. Data fiind cantitatea de ulei de măsline pe care o consumă, nu este de mirare că grecii dedică aproximativ 60% din terenul cultivat creșterii măslinelor.

Nu este suficient să culegi măslina din copac. Măslinele crude sunt incredibil de amare și trebuie prelucrate – de obicei prin îmbibarea în saramură. Uleiul extras extravirgin este considerat ,,crema” uneiurilor de măsline, datorită aromei sale complexe și conținutului de substanțe nutritive.

Puteri vindecătoare

Principala calitate a uleiului de măsline este că micșorează colesterolul ,,rău” LDL și îl mărește pe cel bun, HDL, datorită grăsimilor mononesaturate. Uleiul de măsline conține, de asemenea, cantități  mari de fenoli, antioxidanți care pot împiedica acumularea colesterolului pe pereții arteriali. Recent, cercetătorii au descoperit chiar că uleiul din măsline acționează ca un antiinflamator, protejând inima și restul organismului. Inflamarea este asociată strâns atât cu bolile cardiace, cât și cu diabetul zaharat de tip II, demența și cancerul.

Sfat sănătos

Căutați uleiuri ,,virgine”, ,,extravirgine” și ,,presate la rece”, deoarece sunt extrase prin simpla presare. Căldura și solvenții utilizați pentru producerea uleiului din turta rămasă după presarea măslinelor distrug antioxidanții, iar uleiurile de măsline ,,light” conțin mai puțin antioxidanți întrucât sunt prelucrate în vederea atenuării gustului de măsline. O lingură de ulei de măsline are în jur de 120 kilokalorii, oricare ar fi tipul acestuia.

Cât este de ajuns

Până la 1 linguriță pe zi, în locul altor uleiuri.

La cumpărături

Folosiți ulei de măsline extravirgin numai pentru dressinguri de salată sau sosuri dip. Uleiul de măsline virgin este perfect la prăjit și gătit.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s