Dieta Pentru Acnee: Alimente Benefice

72699-xl

 

 

 

Dacă ați crezut că pizza și ciocolata sunt de vină pentru majoritatea erupțiilor pielii, mai gândiți-vă. De fapt, acneea are mai adesea cauze ereditare și hormonale. Pe parcursul pubertății, producția masivă de hormoni masculini numiți androgeni (și femeile au hormoni androgeni), stimulează o creștere a sebumului, răspunzător de menținerea umezelii pielii, și a keratinei, necesare pentru creșterea părului. Când un exces din una dintre aceste substanșe îmbâcsește un folicul de păr, poate rezulta acneea.

Dacă o pizza cu brânză nu vă va afecta pielea prea tare pielea, consumarea mai multor fructe și legume va avea cu siguranță o contribuție pozitivă – ajutându-vă să vă mențineți echilibrul hormonal și să combateși inflamarea.

Prescripția alimentară

Nuci de Brazilia

Sunt bogate în seleniu, antioxidant puternic ce pare a ameliora acneea, probabil prin protejarea celulelor împotriva inflamației și păstrarea eleasticității pielii. El acționează împreună cu vitaminele E și A: mâncați lângă nucile de Brazilia câteva migdale sau ardei iute.

Obiectiv: Două nuci de Brazilia furnizează necesarul de seleniu pentru o zi. Alte  alimente bogate în seleniu: peștele, fructele de mare, carnea, ouăle și cereale integrale.

Stridii, leguminoase, carne de pasăre, pește și alte alimente bogate în zinc

Nu se știe de ce, dar  un aport corespunzător de zinc pare a contribui  la minimizarea erupțiilor pielii. Un motiv ar fi că zincul are un rol în reglarea hormonilor masculini ce declanșează acneea. El ajută organismul și să absoarbă vitamina A, o altă substanță importantă pentru sănătatea pielii.

Obiectiv: Necesarul mediu pentru bărbați este de 12 miligrame. Pentru femei, de 7 miligrame. Șase stridii (aproximativ 90 grame), conțin în total 40 miligrame de zinc, în timp ce 100 grame de carne roșie slabă conțin 4-5 miligrame.

Sfat util: Vegetarienii, nemâncând produse animale, pot avea un supliment cu zinc, drept  pentru care este bine să consulte un dietetician.

Pește gras și alimente bogate în acizi grași omega-3

Unii dermatologii consideră că acizii grași omega-3, care ajung la combaterea inflamației, pot controla și acneea. Peștele gras – somon, sardelele, păstrăv –  conține cantități mari de acizi omega-3. Alte surse bune: uleiul de rapiță, semințele de in și nucile.

Obiectiv: Cel puțin 2 porții de pește gras pe săptămână, folosiți ulei de in la salate, puneți semințe de in măcinate în aluaturi și sucurile groase de fructe și adăugați nuci la gratinuri, salate și cerealele pentru micul dejun .

Batate, morcovi, pepene galben, ardei gras și alte alimente bogate în betacaroten

Organismul transformă betacarotenul – găsit în multe fructe și legume portocalii, galbene și roșii- în vitamina A – substanță nutritivă care intensifică efectele benefice ale seleniului asupra pielii.

Obiectiv: Cel puțin 1/2 cană de legume portocalii, galbene și roșii pe zi.

Migdale, ouă, legume cu frunze verzi și alte alimente bogate în vitamina E

Vitamina E ajută pielea să se vindece în urma vătămării provocate de acnee. Nu e ușor să obții destulă vitamina E dintr-o dietă săracă în grăsimi, odată ce sursele cele mai bune sunt uleiurile vegetale, grăsimea din carne și pește și nucile. Cerealele integrale și legumele cu frunze sunt, de asemenea, surse destul de bune.

Obiectiv: Aportul zilinic recomandat de vitamina E, este de 7-10 miligrame (în Africa de Sud, este de 15 miligrame). O linguriță de ulei de rapiță conține 4 miligrame, iar 100 grame de sardele conțin 3 miligrame, iar un avocado mic, 3 miligrame.

Sfat util: Vitamina E este liposolubilă, este bine să o consumați alături de alimente care conțin ceva grăsime. Când mâncați spanac, de exemplu, picurați deasupra lui puțin ulei de măsline.

Fructe, legume și cereale integrale

Examinând dietele adolescenților din Insulele Kitavan, din Noua Guinee și din regiunea Ache a Paraguay-ului – unde nu  s-a constatat nici un caz de acnee – cercetătorii au obsrvat că ele erau bogate în fructe și legume și sărace în alimente rafinate că zahărul alb sau făina albă, ce pot provoca intesificarea activității hormonale. Când locuitorii unor astfel de zone s-au mutat în Occident și au început să mănânce alimente procesate, s-au confruntat pentru prima oară cu acneea. Cercetătorii de la RMIT, din Melbourne au studiat evoluția acneei în două grupuri de tineri, unul cu o dietă tipică pentru adolescenții occidentali, bazată pe alimente procesate, și celălalt cu o dietă cu indice glicemic (IG) scăzut, cu cereale nerafinate, fructe, legume și multe legume. După trei luni, acneea s-a redus cu 50% în grupul cu IG scăzut, fapt ce sugerează că un regim care cuprinde mai puține alimente procesate poate  îmbunătăți starea pielea.

Obiectiv: Cel puțin 9 porții de fructe și legume pe zi. O porție înseamnă, în general, un fruct, de mărime medie, 1 cană de legume crude sau 1/2 cană de legume sau fructe fierte ori conservate.  Alegeți paste și pâine integrale, orez brun și ovăz în defavoarea varietăților rafinate, înalt procesate.

Portocale, roșii, pepeni și alte alimente bogate în vitamina C

Aceste bombe suculente cu vitamina C, vă pot proteja pielea împotriva cicatricilor lăsate de acnee. Bioflavonoidele, găsite în unele surse de vitamina C – precum pielițele albe din interiorul citricelor – acționează și ca antiinflamatoare.

Obiectiv: Mâncați alimente bogate în vitamina C; trebuie să ajungeți la 250-500 miligrame de vitamina C pe zi. Jumătate de cană de ardei roșu conține 150 miligrame, iar un coșuleț de căpșune 110 miligrame.

 

Scoateți din meniu

 

Alimentele înalt procesate 

Reduceți drastic produsele ,,albe” din dietă – păinea albă, făina albă, piureul de cartofi și orice conține mult zahăr. Acestea provoacă creșterea bruscă a glicemiei și a insulinei, ceea ce poate favoriza o cantitate insuficientă de vitamine și minereale, utile pentru menținerea echilibrului hormonilor care induc acneea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s