Administrarea De Antibiotice Mamelor In Timpul Nașterii Afectează Flora Intestinală A Bebelusilor

0006665324

 

 

 

Administrarea de antibiotice mamei în timpul nașterii este o practică obișnuită, care se prescrie în 30% din cazuri, dar afectează flora intestinală a nou-născutului. Potrivit unui nou studiu, utilizarea de antibiotice favorizează apariția de bacterii rezistente la medicamente. Rezultatele studiului au fost publicate, miercuri, în Microbiome, într-un articol semnat de cercetători spanioli de la Consiliul de Investigații Științifice (CSIC) și de la Universitatea din Parma, Italia. Oamenii de știință au studiat efectele asupra florei intestinale ale administrarii de antibiotice, începând cu cea de-a 37-a săptămână de sarcină și la copiii născuți prin metodă naturală (vaginală), notează CSIC.

Cercetătorii au demonstrat deja, faptul că, expunerea la antibiotice, inclusiv la cele admnistrate în timpul nașterii, ,,poate provoca mari alterări” în fixarea florei intestinale – microorganisme – la copiii prematuri.

In prezent echipa coordonată de către Miguel Gueimonde de la CSIC, s-a axat asupra bebelușilor născuți la termen și asupra efectelor pe care le provoacă administrarea de antibiotice în timpul nașterii, o practică obișnuită pentru a evita de exemplu să fie infectat bebelușul cu streptococul din grupa B, în cazul în care acesta este detectat în vaginul sau în rectul mamei.

Cercetătorii au observat o diminuare a nivelurilor de microorganisme din familia Bifidobacteriaceae, precum li o creștere potențială a agenților patogeni, din gama Campylobacteriaceae dau Helicobacteriaceae. Ei au remarcat și apariția anumitor gene de rezistență la antibiotice. Potrivit lui Miguel Gueimonde, aceștia din urmă nu reprezintă în sine, dar ar putea și un inconvenient mai târziu. ,,Prezența acestor gene de rezistență în microbiologia intestinală potențiază riscul de transfer al microorganismelor patogene, iar atunci când  va trebui tratată o infecție cauzată de acești patogeni, antibioticul ar putea să nu fie eficient”, a subliniat expertuș CSIC.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s