O asociație medicală din Australia a avertizat că recursul la modele supraponderale pentru prezentările de modă, ,,celebrează obezitatea”, și, transmite un mesaj greșit despre greutatea corporală, pe fondul dezbaterilor provocate de o recentă paradă de modă, în care au defilat femei plinuțe, relatează New York Post.
Dezbaterea a fost impulsionată de un moment controversat, din cadrul Miami Swim Weekend, în care Sports Illustrated Swimsui Issue, parte a revistei Sports Illustrated, și-a lansat linia de costume de baie, în cadrul unui show care a prezentat și manechine cu forme generoase.
Descriind prezentarea ,,drept iresponsabilă”, Soriaya Fuda, o jurnalistă australiană, a declarat, faptul că, industria modei, ar trebui să încerce nu doar să nu mai folosească modele supraponderale, ci și să evite apelarea la ,,femei cu o formă nesănătoasă a corpului”. ,,Cred că femeile de pe podium, care se apropie de măsura 20-26 sunt mai puțin reprezentative pentru femeia obișnuită, dar sunt reprezentative pentru o importantă problemă socială”, a scris aceasta în ediția Daily Telegraph, din Sydney. ,,Parada și glorificarea unor mărimi peste 20, promovează mesajul că nu a face nimic, în privința greutății este OK”, a completat Soriaya.
Pe de altă parte, MJ Day, editoarea de la Sports Illustrated Swimsuit Issue, care se descrie ea însăși drept o ,,femeie cu forme”, a declarat că dorește să demonstreze că femeile de toate dimensiunile pot fi considerate frumoase.
In replică, Brad Frankum, directorul filialei din New South Wales, a Australian Medical Association, a declarat ă industria modei ar trebui se evite ,,să celebreze extremele”. ,,Există o diferență între a fi încrezător în cine ești și a avea o greutate sănătoasă”, a explicat el pentru filiala Daily Telegraph, din Sydnei. ,,Este un mesaj dificil, dar, așa cum nu folosim țigări pentru a promova produse, nu cred că ar trebui să fie folosite nici persoane cu o greutate nesănătoasă pentru a promova produse”, a adăugat acesta.