Maslin: Utilizări Medicinale

PvWfJhe

 

 

Cultivat pe scară largă în tot bazinul mediteraneean, măslinul are un trunchi cenușiu, răsucit și plin de scobituri. Poate atinge înlălțime de 10 metri. Grunzele lui groase, în formă de suliță, veșnic verzi, au o culoare cenușiu-verzie la vârf și argintie spre bază. Florile albe cresc în mănunchiuri mici și ascuțite, iar fructele ovale, măslinele, sunt verzi la început și devin negre când se coc, având un sâmbure dur în interior.

Părți utile: Frunzele și fructele

 • Frunzele mărunte se culeg în aprilie și martie, înainte de apariția mugurilor de flori.
 • Ele sunt uscate, măcinate și folosite la prepararea de infuzii, extracte și tincturi, sau sunt combinate cu alte plante în preparate antihipertensive.
 • Măslinele se culeg în noiembrie și decembrie. Uleiul este extras la rece prin presarea din fructele coapte și are  destinație culinară sau este încorporată.

Compuși activi

Frunzele conâin secoiridoizi, mai ales oleuropeină, care scade tensiunea arterială. Ele mai conțin triterpene și flavonoide.

Uleiul, obținut din fructe, este bogat în acizi grași mononesaturați (acid oleic) și polinesaturați (acizi linoleic și linolenic), ca și în vitamina E.

Utilizări medicinale

Dtorită în princial oleuropeozidei, frunzele de măsline au mai multe proprietăți benefice. Ele ajută la reducerea tensiunii arteriale, dilată arterele coronare, regularizează ritmul cardiac, scad glicemia și sunt diuretice. Frunzele de măslin, adesea în combinație cu păducelul, sunt considerate eficiente în cazul hipertensiunii moderate. Capacitatea lor de a scădea tensiunea a fost demonstrată de studii egiptene efectuate pe animale în anul 2002.

Extractul poate fi folosit ca tratament adjuvant în formele mai puțin severe de diabet zaharat de tip II (insulino – dependent). Studii spaniole efectuate în anul  1992 au arătat ca oleuropeozida scade glicemia la modelele ,,in vitro” de diabet.

Uleiul de măsline este ușor laxativ și, deoarece stimulează secreția biliară, este utilizat în tratamentul litiazei biliare. Este recomandat în cazul ulcerelor gastrice și al tensiunii nervoase. Aplicat extern, uleiul de măsline catifelează și calmează pielea, intrând în compoziția cremelor de plajă și a loțiunilor calmante pentru arsuri.

Cultivare

Măslinul se cultivă din semințe sau butași. Are nevoie de un sol bine drenat și de mult noroc.

 

Preparare și dozaj

 • În tratamentul cazurilor ușoare de hipertensiune și de diabet zaharat de tip II.
  • Infuzie: Puneți 20 de frunze uscate la 300 ml de apă. Fierbeți timp de 30 de secunde și lăsați să infuzeze 10 minute. Strecurați. Beți cel puțin 3 căni pe zi, în timpul meselor.
  • Capsule: (50 mg de extract uscat): Luați 1 – 2 capsule de 3 ori pe zi, la mese, cu câte un pahar mare de apă.
  • Tablete (500 mg frunze de măslin): Luați 1 tabletă pe zi, în timpul meselor.
 • În tratamentul litiazei biliare. Ulei de măsline: Pentru prevenirea litiazei biliare, luați 50 ml de ulei în mai multe doze mici, între mese. Dacă aveți deja litiază, luați 50-150 ml, pentru a reduce durerea.
 • În tratamentul arsurilor și al arsurilor solare. Creme pe bază de ulei de măsline și linimente (pentru fricționare): Aplicați conform instrucțiunilor de pe etichetă, de mai multe ori pe zi.
 • Dacă simptomele persistă, apelați la medic.

Precauții

Până în prezent, cu condiția utilizării corecte, conform prescripției sau instrucțiunilor, nici frunzele de măslin, nici uleiul nu au prezentat efecte adverse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s