Glosarul Nutritiei Sanatoase: Roșii

cherrytomatoes_5ph

 

Chiar dacă preparatele culinare pe bază de roșii sunt pe primul loc în Italia și în celelalte țări din bazinul mediteraneea, aceste legume provin de fapt din America Centrală.

 

O roșie de mărime medie conține:

  • 25 de calorii
  • peste o treime din necesarul zilnic de vitamina C
  • o substanță antioxidantă numită beta-caroten, care ajunsă în organism, este transformată în vitamina A
  • licopen, substanță fitochimică ce ajută în combaterea cancerului de prostată
  • acid clorogenic, cafeic și ferulic, substanțe anticancerigene
  • luteină și zeaxantină cu rol în protejarea vederii și care combate pierderea acesteia.

 

 

Roșiile se găsesc în piețe pe tot parcursul anului, dar singura perioadă în care veți obține roșii proaspete și delicioase de la cultivatorii locali este vara. Le puteți cultiva cu ușurință în grădina propie. În resul anului, roșiile sunt crescute în sere pe sol sau pe apă (culturi hidroponice), roșiile fiind cele mai populare legume de seră.

Termenul ,,coapte pe vrej” nu este semnificativ; roșiile care sunt recoltate verzi se pot colora la fel de intens și pot avea gustul la fel de bun ca și cele culese la maturitate. Oricum, mulți bucătari sunt de părere că, în afara sezonului de vârf – vara și începutul toamnei – este mai indicată folosirea roșiilor conservate.

 

Alegeți roșii coapte, tari, de forme regulate, colorate intens, cu caoja neaccidentată. Roșiile coapte au un parfum uimitor.

 

Roșiile trebuie păstrate întotdeauna la temperatura camerei. Pe cele care nu s-au copt încă, păstrați-le în pungi de hârtie maro, în aceste condiții, se vor coace în continuare și își vor intensifica aroma. Păstrarea roșiilor la frigider duce la distrugerea aromei și texturii roșiilor.

 

Trucuri pentru rețete

Roșiile sunt folosite mai ales pentru prepararea sosurilor. Dar au și multe alte întrebuințări culinare, făcând parte dintre ingredientele ce compun multe supe, tocane. Se pot consuma ca atare, atât călite, cât și crude, sub formă de salată. Roșiile cherry și cele prunișoară se servesc pe platourile cu aperitive din legume și se mănâncă direct, ca gustare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s