Cum Ne Poate Ingrasa Praful Din Casa

woman-dusting-bookshelves-TS-80618916

 

 

 

Potrivit The Independent, cantitatea de praf de doar trei micrograme, poate afecta celulele umane, se arată într-un nou studiu făcut de către American Chemical Society.

Cantități mici de praf de casă care conțin compuși ai poluanților de mediu ar putea juca un rol în dezvoltarea celulelor grase, precizează autorii articolului publicat în celebra publicație.

 

Cercetătorii din cadrul Societății Americane de Chimie, au descoperit, faptul că, anumiți compuși, numiți compuși estrogenici perturbători (EDC), găsiți în praful din casă, pot stimula creșterea și dezvoltarea celulelor grase din organism. În  cercetarea efectuată, celulele adipoase au acumulat un tip suplimentar de grăsimi, numite trigliceride, ca rezultat al includerii prafului de casă în vasele de laborator Petri. EDC-urile sunt compuși sintetici sau naturali, care pot reproduce hormonii organismului. Dovezile din studiile pe animale, au sugerat, de asemenea, că expunerea timpuri la unii compuși EDC poate duce la creșterea în greutate. EDC-urile se găsesc, în mod obișnuit, în bunurile și, eventual, ajung în praful din casă. Praful de casă este apoi inhalat, ingerat și absorbit prin piele.

Cercetătorii au colectat probe de praf din interiorul a 11 case din Carolina de Nord. 7 probe de praf din cele 11 case au declanșat dezvoltarea celulelor grase și acumularea trigliceridelor. In nouă eșantioane, praful de casă a impulsionat celulele să se dividă și s-a creat o sursă mai mare de celule precursoare de grăsime. Celulele de grăsime utilizate în studiu, au fost modele de șoarece, care sunt utilizate frecvent pentru a testa efectul probabil al compușilor asupra acumulării grăsimilor trigliceridice.

 

Datele strânse în cadrul studiului prafului din case, au evidențiat, faptul că, este nevoie de o cantitate de doar trei micrograme pentru a afecta celulele – o cantitate mult mai mică decât cea la care sunt expuși copiii zilnic. Cercetătorii sugerează că expunerea la substanțele chimice, prin praful de casă, poate perturba sănătatea metabolică, în special la copii.

Într-una  din cele 44 de probe contaminate s-a constatat că o substanță care se găsește frecvent în materialele plastice are cel mai puternic efect de producere a grăsimii în organism.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s