Anumiti Indulcitori Artificiali, Asociati Cu Cresterea Riscului De Ingrasare Si Boli Cardiovasculare

646x404_77687400.jpg

 

Îndulcitorii artificiali ar putea fi asocitați cu o creșterec în greutate și o accentuare a riscului de obezitate, diabet, hipertensiune și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicilor Canadieni (CMAJ).

 

Consumul de  îndulcitori artificiali precum aspartam, sucraloză și ștevia, din ce în ce mai răspândit, ar putea avea conform datelor recente, efecte negative asupra metabolismului, a microflorei intestinale și a apetitului, chiar daca dovezile sunt înca clare.

 

Pentru o mai buna înțelegere a asocierii dintre consumul de îndulcitori artificiali și efectele negative pe termen lung asupra greutății corporale și a sanătății cardiovasculare, o echipa de oameni de știință de la Centrul pentru inovare în domniul asistenței medicale George & Fay Yee, din cadrul Universității Manitoba, Canada, a realizat o analiză sistematică a 37 de studii la care au participat în total 400.000 de persoane pe  o perioadă medie de 10 ani.

Doar 7 dintre aceste cercetări au fost studii randomizate controlate (standarul principal în cercetarea clinică), la acestea participând 1.003 persoane care au fost monitorizate, în medie, timp de 6 luni.

,,În ciuda faptului că milioane de persoane consumă, în mod regulat, îndulcitori artificiali, destul de puțini pacienți au fost incluși în studiile clinice ale acestor produse”, a declarat dr. Ryan Zarychanski, profesor asistent la Facultatea de Științe Medicale Rady din cadrul universității amintite. ,,Am descoperit că informațiile din cercetările clinice nu susțin în mod clar beneficiile scontate ale îndulcitorilor artificiali pentru controlul greutății”, a adăugat acesta.

 

,,Precuația este necesară până când vor fi pe deplin caracterizate efectele pe termen lung asupra sănătății ale îndulcitorilor artificiali”, a subliniat și doctor Meghan Azad, profesor asisten la aceeași facultate, autoarea unui nou studiu care își dorește evaluarea influenței lor, a greutății, metabolismului și bacteriilor intestinale ale acestora”.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s