Mierea

honey-benefits-raw-organic-natural-remedies

 

 

Suntem în permanență sfătuiți să reducem consumul de dulciuri, iar mierea este un produs dulce special. Este un produs unic al roiurilor de albine care pot zbura pe o rază de zece kilometri pentru a culege nectarul florilor. orice implică atâta muncă pentru a fi produs nu poate fi decât unul bun! Mierea este mai dulce decât zahărul având 65 de calorii la o linguriță față de 48 pe care le conține zahărul. dar, pe lângă calorii, mierea are și alte avantaje pentru sănătate.

La ce folosește?

  • acnee
  • alergii
  • farngoamigdalită
  • insomnie
  • laringită
  • pete de vârstă
  • tuse
  • ulcer gastroduodenal

Mierea nu are o mare valoare nutrițională. Ea conține cantități mici din complexul de vitamine B, aminoacizi și minerale, dar nu are o valoare nutrițională mai mare decât a zahărului normal. Mierea a intrat în atenția medicilor din alte motive. Structura sa vâscoasă o face ușor de administrat pentru calmarea durerilor de gât, când se adaugă, mai ales, alături de lămâie în ceaiurile fierbinți de mușețel.

Dar mierea are mult mai multe calități. Ea distruge bacteriile și ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor și tăieturilor. Este un laxativ natural și se pare că ameliorează durerile din ulcer gastric. Este o sură rapidă de energie care poate revigora muschii epuizați mult mai repede decât o face o băutură energizantă. Cercetătorii au descoperit că performanțele atletice se pot îmbunătăți prin consumul unei cantități mici de miere.

Un antiseptic dulce

Înaintea apariției antibioticelor, infecțiile se tratau cu miere. Chiar și cele mai mici zgârieturi sau julituri se vindecau astfel. In felul acesta se explică de ce medicii purtau adeseori puțină miere în trusa lor de prim ajutor. Mierea conține peroxid de hidrogen și propolis, un compus al nectarului, care distruge bacteriile. Chiar și astăzi, când unguente antiseptice se găsesc în orice cabinet medical, există unii medici care cred că, în anumite situații, mierea este mai bună pentru vindecareaa rănilor. Într-adevăr, are o acțiune atât de bună încât existră producători care vând bandaje impregnate cu miere pentru rănile mai greu vindecabile.

Conținutul ridicat de zahăr din miere determină eliminarea umezelii din răni dispărând astfel mediul umed favorizant pentru dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, mierea protejează împotriva contaminării cu agenți patogeni externi. Deoarece nu este costisitoare, mierea este un remediu ideal în tările în care accesul la cremele moderne antiseptice este limitat.

Încă din anii 1970, chirurgii au raport că femeile care suferit intervenții chirurgicale în zona genitală au avut mai puține zile de spitalizare și nu au prezentat niciun semn de infecție dacă incizia a fost tratată cu miere. Unele studii făcute în India au arătat că arsurile badijonate cu miere s-au vindecat mai repede și cu mai puțină durere, și s-au cicatrizat mult mai repede decât în cazurile în care s-a folosit sulfadiazină de argint, un tratament convențional pentru arsuri.

Mierea se folosește chiar și pentru vindecarea unor afecțiuni oculare superficiale printre care conjunctivita și arsurile chimice. Într-un studiu la care au participat peste 100 de pacienți cu probleme oculare care nu au raspuns la tratamentele convenționale, medicii au testat un unguent pe bază de miere. La 85% din cazuri s-au înregistraat ameliorări. Aplicarea de miere pe ochi – nu faceți acest lucru fără avizul medicului – poate produce la început o senzație de  înțepătură și înroșirea ochiului dar este puțin probabil să aibă și alte efecte adverse.

O digestie mai ușoară

Strămoșii noștri foloseau mierea pentru a vindeca diverse tulburări digestive. În prezent, există dovezi clare că mierea are aceste proprietăți.

De exemplu:

  • Ameliorează ulcerele gastrice. Mierea poate atenua simptomele ulcerului și poate grăbi vindecarea. Se pare că ea determină reducerea inflamațiilor, stimulează fluxul sanguin și grăbește celulelor epiteliale, care căptușesc pereții stomacului și intestinelor. Există studii care au demonstrat că mierea distruge H.pylori, bacteria responsabilă de apariția celor mai multor ulcere. Mierea naturală – care se găsește în magazinele de produse naturiste sau la producătorii particulari – este mai bună decât mierea procesată deoarece prin pasteurizare aceasta își pierde unii compuși importanți. Mierea Active Manuka Honey, produsă în Noua Zeelandă din arborele Manuka, este un soi de miere cu o calitate deosebită față de alte tipuri existente.
  • Regelează tranzitul intestinal. Concentrația mare de fructoză din miere poate produce o constipație ocazională. Fructoza nedigerată este sursă de hrană pentru bacteriile benefice din intestin. Prin fermentație se obține apă care ajunge în intestinul gros și are în felul acesta un efect laxativ.

Avertisment

Nu dați miere copiilor sub vârsta de un an deoarece poate conține un număr mic de spori numiți Clostridiun botulinum, microorganisme care pot produce boala numită botulism. acești spoi nu se găsesc în intestinul adulților sau al copiilor mai mari. Dar în organism bebelușilor sub un an, aceștia pot provoca o formă serioasă de toxiinfecție alimentară cunoscută sub numele de botulism infantil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s