Paulowina Tomentosa – Copacul Care Alunga Tantarii

il_570xN.677424622_npuy

 

 

 

Sună extraordinar, nu? Ei bine. copacul care alungă țânțarii nu este un mit, dar este prea puțin folosit de către oamenii care vor să țină la distanță aceste insecte.

Copacul care alungă  țânțarii este foarte popular în Japonia, dar mai puțin întâlnit în Europa, și mai ales la noi în țară. Când alegi, însă, un astfel de copac care alungă țânțarii, trebuie să iei în considerare creșterea rapidă și diamensiunile plantei. Poate ajunge chiar și la 20 de metri înălțime, iar coroana poate ajunge la un diametru al coroanei de până la opt metri. Acesta crește în aproape orice fel de sol și rezistă la temperaturi foarte scăzute. Totodată dezvoltă rădăcini puternice și de aceea are nevoie de spațiu, nu se plantează în grupuri.

Denumirea științifică a acestui copac care alungă țânțari este Paulownia tomentosa și este un arbore decorativ, originar din China. Specia a fost adusă în Europa, ca arbore de grădină, în urmă cu aproape 200 de ani.

sementes-de-jacaranda-mimoso-roxo-para-mudas-ou-arvore-D_NQ_NP_20565-MLB20192417968_112014-F

 

Copacul care alungă țânțarii mai este cunoscut și sun bumele de Paulowina Imperialis. Numele a fost pus în onoarea prințesei Anna Paulowna, fiica țarului Paul I, principesa Olandei. Alături de acest copac care alungă țânțari mai pot fi plantate și Citronella Lemongrass, care are un ulei mai puternic, neplăcut țânțarilor, gălbenelele, busuiocul, menta, care funcționează și contra furnicilor, Citronella geranium, un fel de tufă de iarbă, cu aromă plăcută pentru om, dar ititantă pentru insecte, și rozmarinul. Din aceeași gamă a plantei care alungă țânțari mai pot fi folosite frunzele de nuc, verbina, o plantă frumos parfumată și cu o aromă asemănătoare lămâilor, sau mușcata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s