Protejarea Pielii De Razele Solare Si De Imbatranire

skincare-post18

 

 

 

Soarele are o mulțime de efecte benefice. Reglează ciclul somnului, stimulează vitamina D și accentuează starea de bine. Dar există totodată și reversul: Expunerea la soare poate conduce la apariția ridurilor, a petelor cauzate de vârstă și a cancerului de piele. 

De fapt, razele solare sunt considerate singura cauză majoră a îmbolnăvirii vizibile. Dar nu trebuie să cedați razelor nocive. Chiar dacă nu v-ați ferit de soare până în prezent, nu este niciodată prea târziu pentru a începe să protejați pielea.

Pentru început, fiecare femeie ar trebui să consume o dietă bogată în fructe și legume. Acestea conțin compuși antioxidanți care reduc efectele nocive ale razelor de soare.

Reținerea de la fumat este și ea importantă, deoarece fumul de țigară determină apariția unui număr imens de molecule nocive pentru tegumente.

Dar cel mai important lucru pe care îl puteți face este să vă protejați pielea. Atât timp cât folosiți protecție solară, profitați de avantajele umbrei și purtați îmbrăcăminte adecvată, vă puteți bucura de activitățile de exterior favorite fără să vă faceți griji în legătură cu razele nocive.

Cum Îmbătrânesc Razele Solare Pielea

De fiecare dată când soarele atinge pielea, aceasta produce un pigment care refractă și absoarbe razele. Bronzul rezultat semnifică faptul că pielea se apără de radiația nocivă.

Dar aceasta este tot ceea ce face bronzul. În timp, radiația ultravioletă A (UVA) și B (UVB), a razelor solare poate afecta stratul profund al pielii, cunoscut sub denumirea de derm, și poate stimula apariția ridurilor, a petelor brune și dezvoltarea cancerului cutanat.

Luați-vă bronzul la sticlă !

Dacă nu agreați o culoare deschisă a feței, încercați să folosiți cremele sau fardurile autobronzate. Sunt mult mai sigure decât ,,bronzul natural”. Trebuie doar să vă amintiți că acestea nu vă protejează de razele solare, așa că folosiți o cantitate generoasă de ecran solar când mergeți afara.

Cea mai frecventă – și cel mai puțin agresivă – formă de cancer cutanat este carcinomul bazocelular. Începe să se dezvolte la nivelul stratului superficial al pielii , epidermul, și, în general, nu se răspândește mai departe. În timp ce o altă formă – carcinomul cu celule scuamoase – rămâne frecvent la locul de origine, dar prezintă o probabilitate mai mare de a se răspândi în alte regiuni ale corpului. Atât carcinomul bazocelular, cât și cel cu celule scuamoase poate fi vindecate dacă sunt depistate în timp. Totuși, melanomul – o formă de cancer ce dezvoltă la nivelul celulelor pigmentare cutanate și se răspândește rapid la alte organe – prezintă un potențial letal. Determină 75% din mortalitatea cauzată de cancerele cutanate.

piscinaresidencia2

 

Cum vă puteți proteja de razele nocive ale soarelui? Acest plan de acțiune în trei pași vă va ajuta.

 

Pasul 1: Determinați Profilul de Risc

Nu există o modalitate de a prevedea exact care persoană va prezenta la nivelul pielii semne premature de îmbătrânire sau o predispoziție pentru dezvoltarea cancerului cutanat, precizează dr. Dee Anna Glaser, profesor asociat de dermatologie. Căutați semnele de risc, care includ:

  • Mici inflamații albe prelate sau răni ale pielii care sângerează și nu se vindecă.
  • Inflamații roșii care se descuamează și seamănă cu o cicatrice, având o mică depresiune  în zona centrală.
  • Pete asimetrice de culoare închisă, cu margini neregulate, având mai multe culori și fiind mai mari decât dimensiunile gumei unui creion. Aceste pete pot fi plane sau în relief.

Oricine poate face cancer de piele, dar unele persoane prezintă un risc mult mai mare decât altele. Factorii de risc includ:

  • Alunițe multiple sau ,,semne de frumusețe”. Celulele de melanom sunt mult mai frecvente la nivelul alunițelor și al pistruilor. Cu cât aveți mai multe alunițe, cu atât este mai mare riscul de prezență a celulelor canceroase.
  • Tenul deschis. Acesta nu conține la fel de mult pigment natural denumit melanină, care disipează razele solare.
  • Arsuri solare în decursul timpului. Chiar dacă ați suferit o singură dată în viață de arsură solară cu vezicule, aveți un risc mai mare de apariție a cancerului.

Pasul 2: Alegeți Și Folosiți Protecție Adecvată

Folosirea unui produs cosmetic cu ecran solar este esențială. Ar trebui folosit în fiecare zi, mai ales dacă stați mult afară. Pentru a beneficia la maximum  de ecran solar, urmați recomandările dr. Glaser.

Alegeți Produse cu un FPS mare

Este vorba despre ,,factorul de protecție solară”, care reprezintă o măsură a gradului în care crema vă protejează tegumentele.

FPS se referă la durata pe care ecranul solar vă protejează pielea. Se presupunem că pielea dumneavoastră începe să se ardă în 20 de minute.

Aplicați frecvent

În realitate, ecranele solare nu sunt atât de eficiente precum indică FPS. Dacă înotați, transpirați mult sau vă ștergeți cu un prosop, ecranul solar se diminuează. Reaplicați la fiecare 2 ore – chiar mai frecvent dacă înotați sau transpirați abundent.

Cumpărați un ecran solar cu spectru larg

Aceste ecrane solare vă ajută la blocarea UVA și UVB. Lumina UVB este cauza primară a arsurilor solare, iar protecția tegumentelor față de UVA joacă un rol important în prevenirea ridurilor și a semnelor de îmbătrânire. Alegeți un produs care conține oxid de zinc, dioxid de titaniu sau avobenzon, cunoscut și sub denumirea de Parsol 1789.

Aplicați împreună cu machiajul

Dacă folosiți creme hidratante sau alte cosmetice dimineața, este bine să aplicați ecranul de protecție solară în același timp.  Inițial, aplicați medicația topică, dacă folosiți așa ceva. Lăsați să se usuce, apoi aplicați acidul alfa-hidroxi sau alte creme antiîmbătrânire, după cum  obișnuiți. Asigurați-vă că urmează o cremă hidratantă, mai ales dacă folosiți acizii alfa- hidroxi, care pot avea un efect solar, urmat de orice machiaj pe care îl veți folosi.

Lăsați să acționeze un timp

În general, ecranul solar acționează cel mai eficient după ce se absoarbe în piele. Aplicați-l cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși afară.

Folosiți cantitatea adecvată

Este nevoie de aproximativ 30 de de grame de cremă pentru a acoperi corpul unei persoane de dimensiuni medii. Această este cantitatea aproximativă care va umple un păhărel pentru băuturi tari. Ar trebuie să fiți complet acoperită cu cremă înainte de a vă aventura la soare.

Pasul 3: Folosiți Potecție Suplimentară

Folosirea unui ecran solar este utilă la scăderea incidenței ridurilor și previne instalarea cancerului de piele. Dar ecranul solar nu este suficient singur. Urmează câteva metode suplimentare pentru protecția pielii.

Purtați întotdeauna ochelari de soare

Aceștia protejează pielea delicată din jurul ochilor de apariția ridurilor. Sunt utili în prevenirea cataractei și a degenerescenței maculare, cauzele principale de pierdere a vederei vârstnici. Purtați ochelari de soare întotdeauna atunci când mergeți afară, chiar și într-o zi cu ceață.

Cei mai buni ochelari de soare blochează 99 până la 100% din razele UVA și UVB – căutați o pereche pe a cărei etichetă scrie protecțiie 100% sau protecție totală față de ultraviolete. Ochelarii care acoperă perfect ochelarii sunt cei mai buni, deoarece previn pătrunderea razelor de soare dinspre lateral.

Purtați o pălărie

O pălărie cu țesătură densă de pânză, cu un bor de 10 centimetri, vă umbrește fața, urechile și ceafa.

Purtați  cămăși cu mâneci lungi

Și purtați și pantalonii lungi. Aceștia oferă cea mai bună protecție împotriva razelor arzătoare ale soarelui.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s