Cum Mancam Manierat Fructele De Vara La Masa

01-healing-scents-for-health-lemon

Servirea fructelor, atunci cand suntem invitati la o masa festiva, impune o anumita eticheta de care trebuie sa tinem cont, pentru a nu deveni ridicoli. In cartea ,,Bunele maniere astazi” , exista sfaturi care ne pot ajuta. Un intreg capitol, al acestei lucrari, explica cum trebuie sa mancam fructe, atunci cand suntem invitati la o masa festiva sau la restaurant. Aurelia Marinescu ne invata ce trebuie sa facem atunci cand se servesc fructe.

Pere si mere  –  le taiem cu cutitul de fructe in patru parti, pe care le curatam de coaja –  daca dorim  – “ una cate una, ajutandu-ne de furculita. Le taiem apoi in bucati, pe care le mancam cu furculita. Sferturile pe care le lasam cu coaja pot fi mancate cu mana. Este necesar sa ne clatim degetele. Daca para este zemoasa, nu o mancam cu mana. Daca nu va . daca nu va pasa de eticheta, puteti sa muscati din mar.

Ciresele, visinele si strugurii – se mananca cu mana, bob cu bob. Samburii si coditele de cirese si de visine se pun pe farfurie. Strugurii se mananca cu samburi si pielita.

Piersicele – se taie in doua, se indeparteaza samburele si se mananca cu cutitul si furculita.

Prunele si caisele – le deschidem cu mana, scoatem samburele si mancam fiecare jumatate.

 

Portocalele, mandarinele si clementinele – le taiem coaja in forma de stea, scoatem fructul si-l separam in felii, pe care le mancam cu mana.

Bananele – se dezveleste miezul si se mananca cu mana, sau daca sunt prea moi, cu cutitul si furculita.

Pepenii si ananasul –  sunt serviti in felii si se mananca cu furculita, in afara de cazul in care ananasul este foarte dur si justifica folosirea cutitului. In Grecia, ni se recomanda sa curatam pepenele de coaja si sa-l servim intr-un castron mare, taiat in cuburi mici, se mananca cu furculita.

Kiwi –  se taie in doua, iar miezul se mananca cu lingurita.

In concluzie: la masa, fructele se mananca numai cu ajutorul cutitului, furculitei sau linguritei. Muscam cu pofta numai cand ne aflam acasa, in livada noastra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s