Alcătuirea unui regim alimentar divers este primul principiu al alimentației sănătoase. Prin variație se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și al multor tipuri de cancere. Pare a fi mai bine să știm care este cel mai bun ulei și să-l folosim numai pe acela, sau care fructe conțin cele mai multe vitamine și să le mâncăm mereu. În fapt însă, cei ce aleg numai ,,cele mai bune” alimente ajung să fie privați de foloasele depline ale unei alimentații sănătoase.
De exemplu, un fruct poate avea mai multe vitamine, dar altul este bogat în antioxidanți, iar un al treilea poate conține mai multe fibre. Toate fructele oferă o combinație unică de resurse nutritive și cea mai bună cale de a profita de ele, evitând dezechilibrele, e consumarea unei varietăți largi. Același lucru este valabil pentru orice alte alimente.
O măsură a varietății este numărul de alimente diferite pe care le mâncăâi într-o zi. Se pare ca este recomandabil ca acest număr să se situeze între 20 și 30. Varietatea nu înseamnă, însă, să mâncași de fiecare dată o altfel de gogoașă la ceaiul de la micul dejun, întrucât alimentele care reduc cele mai mari foloase nutritive sunt cele neprocesate; din ele este bine să vă alcătuiți meniul cât mai variat.