De Ce Bat Inimilor Persoanelor Indragostite In Acelasi Ritm?

532549327

 

 

Un studiu efectuat in Statele Unite, in cadrul unei universitati californiene, arata, faptul ca, inimile persoanelor care formeaza un cuplu bat in acelasi ritm.

Emilio Ferrer, profesor de psihologie la UC Davis, a efectuat, de-a lungul anilor, mai multe studii asupra cuplurile. De curand, cercetatorul a conectat mai multe persoane aflat intr-o relatie la aparatura de monitorizare, ce masoara ritmul inimii si pe cel al respiratiei, descoperind ca inimile acestora bat in acelasi ritm, iar membrii cuplului tind sa inspire si sa expire la acelasi interval. Pentru a colecta aceste date, cercetatorii au efectuat o serie de exercitii la care au participat 32 de cupluri heterosexuale.  Membrii cuplurilor stateau la cativa metri, unul de celalalt, intr-o camera, fara sa vorbeasca sau sa se atinga. ,,Am vazut multe cercetari care aratau ca o persoana dintr-o relatie poate simti ceea ce persoana experimenteaza din punct de vedere emotional, insa acest studiu arata, faptul ca, partenerii impartasesc experiente si la nivel fiziologic” a declarat Ferrer.

Atunci cand au verficiat daca efectele se mentine si in cazul in care exercitiile sunt efectuate de doua persoane care nu fac parte dintr-un cuplu, cercetatorii au observat ca inimile acestora nu se sincronizeaza, iar ritmul respiratiei este diferit.

Analiza datelor a aratat, faptul ca, membrii unui cuplu tind sa aiba acelasi tipar al batailor inimii si al respiratiei, dar, acest lucru se datoreaza faptului ca femeile tind sa-si ajusteze ritmul propriu, pentru a se sincroniza cu cel al barbatului. Acest lucru nu este valabil doar in cazul senzatiilor fiziologice ci si in cazul experientelor emotionale.

,,Cu alte cuvinte, am descoperit ca femeile aflate intr-o relatie tind sa se adapteze la partener. Bataile inimii sunt corelate cu cele ale partenerului, de exemplu. Cred ca acest lucru ca femeile au o legatura puternica cu partenerul lor, fiind posibil ca acestea sa prezinte mai multa empatie” a concluzionat Jonathan Helm, co-autor al studiului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s