Fotbal: LPF Precizează Că FC Viitorul Câștigă Titlul În Cazul În Care Încheie Play-Off-Ul La Egalitate De Puncte Cu FCSB

IMG_20170416_203456

 

 

Liga Profesionistă de Fotbal a publicat, sâmbătă, un comunicat de presă, pe site-ul său oficial, în care precizează, faptul că, echipa FC Viitorul, câștigă titlul, în cazul în care, încheie play-off-ul Liggi I la egalitate de puncte cu FCSB.

Precizarea LPF, vine după ce conducerea FCSB, a anuntat, pe contul oficial de pe reteaua de socializare Facebook, faptul că, titlul îi va reveni, în situația unei egalități la puncte, deoarece Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (R.O.A.F.), prevede, faptul că, în calculul punctelor obținute, în meciurile directe cu  FC Viitorul se iau toate cele patru partide disputate în sezonul 2016/2017, și nu doar meciurile disputate în play-off. ,,Victorie cu CSU Craiova = titlul 27!”, se menționează pe contul de Facebook, a FCSB.  Ulterior, directorul sportiv al FCSB, Mihai Stoica, a declarat, faptul că, va merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, daca LPF o declară campioană pe FC Viitorul, în cazul unei egalități la puncte. ,,Noi, deocamdată, nu avem ce să contestăm. Am discutat și cu juriștii și ni s-a spus foarte clar. Omologarea o face FRF, nu conducerea Ligii hotărește asta. Aici vorbim de litera regulamentului si asta e clara. Dacă ambele echipe vor câștiga, ceea ce eu, sincer, mă îndoiesc, cred că se vor bucura și Steausa și Viitorul. Dar după aia, mai vedem. Au fost 4 meciuri directe: două victorii, un egal și o înfrângere. Dacă Liga decide că titlul se va lua după rezultatele directe din play-off, atunci, va decide TAS-ul„ a declarat, sambata, Mihai Stoica, la Digisport.

In aceste condiții, Liga Profesionistă de Fotbal, a menționat, în comunicatul său, faptul că articolul 27, alin. 3, litera a, din ROAF, prevede următoare: ,,Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programante în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarele criterii: a) numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe dispute între echipele aflate la egalitate de puncte”. Totodată, potrivit articolul 8, litera a din ROAF, prin sistemul campionat se înțelege acel sistem ,,in care fiecare echpă joacă, cu toți ceilalți adversari, o dată pe teren propriu și o dată, în deplasare (tur-retur)”.

Termenul ,,campionat”, folosit la articolul 27, alineat 3, are în vedere disputarea unui singur meci tur si a unui singur meci retur între două echipe și, în nici un caz, disputarea meciurilor tur-retur, în faze diferite ale competiției. În cazul formatului actual al Ligii I, noțiunea de ,,campionat”, definit de art. 8, litera a din ROAF, folosita în cadrul sintagmei ,,toate meciurile din campionat” de articolul 27 alineat 3, se refera in mod clar la o singura faza competițională, respectiv ceea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un ,,campionat” în sensul definiției de la articolul 8, litera a, nu există nici un temei regulamentar pentru departajea lor și prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiției (un alt ,,campionat” în accepțiunea articolului 8, litera a din regulament).

Așadar, LPF, menționează că în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o data pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur), in cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regulat.

De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem și în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iași și CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out și nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiții. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată și prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 1016 prin care s-a aprobat cladamentul final al Ligii I.

In sustinerea poziției oficiale, Liga Profesionistă de Fotbal a prezentat și jurisprudenta Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne, care într-un caz recent – dosarul CAS 2016/A/4722 – a făcut o distincție clară între campionatul sezonului regulat și faza play-off-ului/play-out-ului, ca doua elemente distincte ale competiției sportive anuale organizate de LPF.

,,Aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate și aplicate de toți membrii familiei fotbalului românesc, motiv pentru care ne manifestăm speranța că echipele implicate în bătălia pentru titlu își vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal și nu vor apela la subterfugii juridice menite să creeze confuzie în rândul jucătorilor și al suporterilor”, se incheie comunicatul LPF.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s