Celulita

epilyatsiya-bikini

Celulita este o modificare a anumtor tesuturi ale pielii a căror consistență devine moale, căpătând un aspect capionat. Se întâlnește mai ales la femei, în regiunea feselor și coapselor.

 

Termenul de celulită desemnează două afecțiuni foarte diferite: celulita în sens curent, numită celulită estetică, și celulitele medicale, adesea infecțioase, care includ mai multe boli. Celulita estetică reprezintă o afacere cronică a pielii la nivelul dermului și mai ales al hipodermului.

 

Mecansimul

Mecanismul de apariție a celulitei nu este încă bine cunoscut, dar el pare a asociat două fraze. Într-un prim timp, celulele grăsoase, adiopinele, se umflă prin stocarea acizilor grași de origine alimentară (trigliceride) și combină țesutul de susținere (țesutul conjunctiv) înconjurător. Țesutul este străbătut de vase limfatice și sangvine, care sunt, la rândul lor, comprimate. Într-un al doilea timp, toată această rețea se deteriorează, ceea ce provoacă inițial  o tumefacție – edem – și apoi o îngroșare a țesutului conjunctiv. Acesta sfârșește prin a se indura și a se fribroza, provocând un capitonaj vizibil, faimoasa ,,piele în coajă de portocală”.

 

Cauzele

Toate aceste fenomene sunt legate de o serie de factori ce se pot asocia. Ereditarea este una dintre cauze, în anumite familii în care întâlnim celulita din mamă în fiică. Tulburările de circulație venoasă sau limfatică, pot și ele favoriza apariția celulitei. Uneori și dezechilibrele alimentare mentare joacă un rol, care favorizează stocarea grăsimilor pentru creșterea concentrației de adrenalină. Tulburările hormănale, în special excesul de estrogeni, care vaforizează absorbția și retenția apei la nivelul țesutului conjunctiv, agravează deseori fenomenul. Vor fi luați în seamă și factorii osoși și cei articulari, ca de exemplu, picioarele plate sau strâmbe.

 

Descriere

Celulita poate afecta ambele sexe, dar ea se întâlnește în special la femei: 90% din populația feminină este afectată. Apare la pubertate, când pielea, de obicei fermă și sensibilă, devine roșie și granuloasă, mai ales pe coapse și pe fese. între 25 și 50 de ani, celulita ia un aspect moale, apoi fleasc, apărând bule subcutanate, care se accentuează cu timpul; pielea devine din ce în ce mai capitonată (coajă de portocală). Se poate accentua în sarcină. ,,Pantalonii de călărie” reprezintă o localizare a celulitei la șolduri, fese și pe fața externă a coapselor. Frecvent considerată ca un veritabil prejudiciu estetic, ea se afla la originea numeroaselor complexe față de criteriile de frumusețe actuale.

 

Tratamentul

Tratamentul trebuie să țină seama de toți factorii responsabili de celulită și implicit mai multe măsuri.

Igiena dietetică constă în diminuarea rapidă a aportului de de grăsimi și de zahăr, pentru a evita stocarea grăsimilor. Eficiența acestui tratament nu va fi supraestimată, întrucât el acționează în primul rând asupra celulelor grăsoase situate în afara zonei celulitice. Activitatea fizică, în special, înotul – sportul cel mai indicat – poate și ea ameliora aspectul pielii.

Drenajul limfatic și portul dresurilor de contenție permit stimularea circulației venoase și limfatice implicate în apariția celulitei. Mesajele manuale  cu creme ce conțin substanțe destinată să împiedice stocarea grăsimilor și să amelioreze circulația venoasă și limfatică pot fi și ele utile. Mezoterapia, care constp ăn administrarea acelorași substanțe în injecții multiple la nivelul zonelor afectate, are aceleași efecte.

Curele termale (tratamentele în piscină, hidromasajul și împachetările cu nămol), pot fi, se asemenea, eficiente. În sfârșit, multe alte tehnici au fost utilizate cu diverse rezultate ce nu au fost întotdeauna bine controlate (ionoforeza, ultrasunetele, etc.).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s