Efectele Cu Potential Nociv Asociate Consumului De Bauturi Energizante Nu Ar Fi Cauzate De Cofeina

 0fb78ec115a82e9c64eba590578665ee

Consumul a 900 de grame de bauturi energizante, este asociat cu posibile modificari nocive ale tensiunei si ale pulsului, care le depasec pe cele constatate in urma aportului de cofeina, potrivit unui nou studiu citat, miercuri, de catre Reuters.

Pe piata exista peste 500 de tipuri de bauturi energizante, iar popularitatea lor, din ce in ce mai mare, a dus la o cresere, semnificativa, a pacientilor la unitatile de primiri urgente ale spitalelor. Producatorii si consumatorii de astfe de produse, pretind, faptul ca,acestea sunt la fel de  sigure ca si cofeina,insa, nu exista suficiente dovezi care sa sustina acest lucru, mai precizeaza sursa citata.

Un consum de cofeina in doze de pana la 400 de miligrame (aproximativ cinci cesti cu cafea), este considerata,in general, sigura,de catre Agentia pentru Alimente si  Medicamente (Food and Drug Administration – F.D.A.), a Statelor Unite. Desi,in general,bauturile energizante contin cofeina, putine lucruri se cunosc despre siguranta unora dintre ingredientele asociate, semnaleaza o echipa de oameni de stiinta, intr-un studiu publicat in ,,Journal of the American Heart Association”.

Pentru a observa care sunt efectele acestor substante, cercetatorii au comparat schimbarile la nivelul corpului a 18 persoane sanatoase,dupa ce au consumat o bautura energizanta obisnuita – cu 320 mg de cofeina (aproximativ cantitatea din patru cesti cu cafea), 113 grame zahar, mai multe vitamine B si o combinatie de taurinasi alte ingrediente – si o alta avandaceeasi cantitatede cofeina, dar fara celelalte ingrediente. Sachin A. Shah,din cadru Centrului Medica David Grant de a Travis Air Force Base si din cadrul University of the Pacific din Stockton, California, si colegii sai, au masurat tensiunea pacientilor la studiu si au utilizat electrocardiograma pentru a evalua activitatea inimii timp de 24 de ore dupa ce subiectii au consumat aceste bauturi. O modificare, numita ,,prelungira intervalului QT”, uneori, asociata cu dezechilibre ale ritmului cardiac, ce pot pune in pericol viata, a fost observata dupa ce a fost consumata bautura energizanta, insa, nu si dupa ce subiectii au baut lichidul care continea doar cofeina, relateaza echipa de cercetatori. Autorii studiului mentioneaza, ca mai multe substante au fost retrase de pe piata,deoarece provocau schimbari de magnitudine similara. Teniunea arteriala a crescut cu aproape cinci puncte, dupa consumul bauturii energizante si doar cu un punct, dupa ce subiectii au baut lichidul care continea doar cofeina. De asemenea, tensiunea s-a mentinut la nivel ridicat sase ore mai tarziu. Aceste modificari nu sunt ingrijoratoare pentru persoanele sanatoase, sustin cercetatorii, insa pacientii care sufera de anumite boli ar trebui sa fie precauti atunci cand consuma aceste bauturi energizante.

Insa, studii de mai mare amploare sunt necesare  pentru a se evalua siguranta celorlalte ingrediente prezente in bauturile energizante, pe langa, cofeina, concluzioneaza echipade experti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s