Aroma Mediteraneeana

 indoor_citrus_tree_02

Dintotdeauna oamenii au avrut sa aiba lamai, portocale si mandarine la indemana. Pe langa bucuria dea culege singura fructele, mai este si darul lor de fori delicate si inegalabil parfumate.

indoor-citrus-trees-2-mini-orange-tree-700-x-700 

Citricele sunt plante mediteraneene, care au nevoie de multa caldura si lumina pentru a creste, inflori si mai ales pentru a rodi. Romanii sunt primii care au incercat sa cultive lamaiul in interior si mai apoi Regee Soare al Frantei (Ludovic al XIV-lea, care, fiind pur si simplu indragostit de parfumul florilor de portocal, le-a cerut gradinarilor sa-I faca o gradina de portocali cu flori vesnic in floare.

 

Portocalul, lamai sau mandarin?

Aici este o problema pentru ca citricele dulci au nevoie de cladura excesiva pentru a face fructe. Mult mai usor de crescut in interior sunt speciile acre-lamaii care fac mai repedefructe si sunt inflorite mai tot timpul. Unele varietati, cum este Calmodin, se preteaza foarte bine la mediile inchise, pe care chiar pare ca le prefera.

 

Uite apa, nu e apa!

Chiar daca sunt plante subtropicale, citricee pot sa creasca si prin alte parti daca li se satisfac unele pretentii.

In interior, ele au nevoie de foarte multa lumina puternica, mai ales in perioada de crestere. Iarna suporta si lumina mai putina, atata timp cat sunt tinute intr-un mediu mai uscat  – perioada de repaus incepe la temperaturi de aproximativ 12C, desifructele inca se pot coace. De aceasta insusire s-au folosit gradinarii lui Ludovic al XIV-lea pentru  ca portocalii sa fie mereu in floare. Ei au oprit udarea arbustilor pana in punctul defolierii si abia apoiau reluat-o in ritm norma, reusind astfel sa-I pacaleasca sa infloreasca tot timpul anului.

Dus obligatoriu

Citricele nu suporta sa fie udate mai mult decat este nevoie. Insa, daca pantul din ghivechi e mereu jilav, radacina putrezeste. Arbustul trebuie, prin urmare, sa fie udat ca orice planta de apartament, lasand pamantul din ghivechi sa se usuce putin inainte de a uda din nou. Cel mai mult le prieste, insa, sa li se stropeasca frunzele cu apa.

 

Citrice din seminte?

Ei bine, da! Oricine poate sa creasca lamai, mandarini, portocali si grapfrut direct din semintele fructului respectiv. Singura conditie e ca acestea sa fie suficient de proaspete. Altfel, germinarea se face greu sau…deloc. Trebuie  sa stii, insa, ca lamaii cultivati din seminte se maturizeaza greu si cateodata trec chiar sapte sau mai multi ani pana infloresc si fac fructe. Nu in ultimul rand, lamaii obtinuti din seminte au multi spini nesuferiti si lungi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s