Fumatul In Timpul Sarcinii Ascociat Cu Leziunile Oculare La Copii

 

 p1036

Femeile care obisnuiesc sa fumeze in timpul sarcinii sau care dau nastere la copii care au o greutate sub cea  considerata normala, au un risc mai mare, ca acestia sa dezvolte un anumit tip de leziune a retinei, conform unui studiu realizat recent in Danemarca.

 

Oamenii de stiinta danezi si-au concentrat atentia asupra grosimii stratului de fibre ale nervului optic, responsabile de transmiterea de informatii vizuale de la ochi la creier. Atunci cand acest strat este prea subtire, persoanele afectate ar putea manifesta un risc mai mare de deficiente de vedere si glaucom, o boala a ochiului ce poate duce la orbire.

Studii realizate anterior, au asociat fumatul in timpul sarcinii cu riscul de a aducere pe lume a unor copii supraponderali, noteaza cercetatorii in jurnalul “JAMA Ophthalmology”. Dun cauza ca greutatea scazuta la nastere este asociata si cu subtierea stratului de fibre ale nervului optic, fumatul ar putea avea un efect direct si indirect asupra nervului optic si al conexiunilor acestora ca retina, subliniaza oamenii de stiinta.

In cadrul studiului actual, cercetatorii au examinat informatii obtinute, in urm investigatiilor oftalmologice realizate pe 1.323 de copii, cu varste cuprinse intre 11 si 12 ani si au descoperit ca atat fumatul cat si greutatea scazuta la nastere sunt asociate in mod ninedepndent cu subtierea stratului de fibre ale nervului optic. ,,Fumatul pentru o perioada relativa scurta in timpul o perioada relativa scurta in timpul sarcinii poate avea consecinte pe toata durata vietii fetusului expus”, sustine dr. Christopher Kai- Shun Leung, cercetator in cadrul Universitatii Hong Kong, autor al unui editorial ce insoteste studiul.

80% dintre mamele cuprinse in aceasta cercetare nu erau fumatoare. Alte 2% au incetat acest obicei in timpul sarcinii, iar 18% au continuat sa fumeze pe durata perioadei in care au fost gravide. Circa 4% dintre  copii s-au nascut cu greutate sub cea considerata normala.

Testele oftalmologice efectuate pe toti copiii au relevat faptul ca acestia aveau o grosime a fibrelor nervului optic de 104 micrometri. La copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii aceasta valoare era in  general cu 5.7 micrometri mai mica decat la cei ai caror mame nu au fumat cat timp au fost gravide. La copiii supraponderali la nastere, grosimea medie a fibrelor nervului optic a fost cu 3.5 micrometri mai redusa decat a copiilor care au venit pe lume avand o greutate normala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s