Eucalipt

eucalyptus1

Originar din Australia, eucaliptul este un arbore urias vesnic verde, de obicei inalt de 30-100 metri, cu un trunchi neted, cenusiu – albastrui. Botanistul german Ferdinand von Muller a fost primul european care a recunoscut puterile medicinale ale uleiului aromat din frunzele lungi, subtiri si usoare care cresc pe ramuri cu varste mai mari de 5 ani.

Parti utile: frunzele

  • Frunzele aromate de pe ramurile mai batrane se culeg de obicei vara.
  • Frunzele sunt uscate sau distilate pentru obtinerea uleiului esential.
  • Frunzele uscate sunt macinate sau folosite la prepararea de infuzii si tincturi. Uleiul este folosit in siropuri, balsamuri si unguente.

Compusi activi

Frunzele contin flavonoide si o mare cantitate de ulei esential, bogat in cineol si eucaliptol.

Utilizari medicinale

Unele studii au arata, faptul ca, eucaliptul poate compate anumite bacterii si ca are properietati antifungice si antibacteriene. Actiunea lui antiseptica, ca si capacitatea de decongestionare, se datoreaza eucaliptonului din uleiul esential, facand din eucalipt un tratament eficient pentru afectiunile respiratorii precum tusea si raceala. Datorita actiunii lui antiseptice, este folosit la  tratarea ranilor si a taieturilor, precum si in cazul arsurilor.

Flavonoidele din eucalipt sunt cunoscute pentru capacitatea de a scadea glicemia – efect demonstrat de studii clinice. Un alt studiu a aratat, faptul ca, eucaliptul poate ameliora durerile musculare, prin cresterea fluxului sangvin local.

Cultivare

Eucaliptul prefera climatul cald, dar poate creste si la temperaturi de -15C. Se planteaza intr-un loc insorit, pe sol bine drenat, fertil, acid pana la neutru.

Preparare si dozaj

In tratamentul afectiunilor bronsice, al inflamatiilor gatuui si al tusei

Pulcere:luati 4-10 grame pe zi, sub forma de capsule sau cu apa.

Tinctura: Puneti 50 de picaturi intr-un pahar cu apa. Luati aceasta cantitate de 4-6 ori pe zi.

In tratamentul racelilor si al nasuui infundat

Inhalatii: Preparati o infuzie de frunze si ulei esential. Cat timp preparatul este fierbinte, inhalatii aburii sub un prosop, pe nas sau pe gura, timp de 10 minute, de 2 ori pe zi.

Precautii

  • Eucaliptul este contraindicat copiilor sub 3 ani, gravidelor si femeilor care alapteaza, sau persoanelor cu afectiuni digestive sau hepatice.
  • A nu se utiliza concomitent cu medicamente hipoglicemiante.
  • Uleiul esentia poate provoca probleme renale daca este administat intern. De asemenea, cinoeolul din ulei le poate induce copiilor convulsii.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s