Vitamina B6

 

 

Delicious  portion of  fresh salmon fillet  with aromatic herbs,
Delicious portion of fresh salmon fillet with aromatic herbs, spices and vegetables – healthy food, diet or cooking concept

Vitamina B6, ,,atelierul nutrientilor”, este probabil implicata in multe procese somatice decat orice alta vitamina. Studiile arata ca totusi o cincime dintre femei si acelasi procent de persoane varstnice nu obtin din dieta cantitati suficiente din acest nutrient atat de important.

 

Ce este

Vitamina B6, face peste o suta de treburi de nenumarate ori pe zi. Ea functioneaza, in primul rand, ca o coenzima, o substanta care actioneaza impreuna cu enzimele pentru a accelera reactiile chimice din celule.

Vitamina B6, se mai numeste priridoxina. Sub forma de suplimente, ea este disponibila ca hidroclord de priridoxina sau piridoxal – 5-fosfat (P-5-F). Ambele forme satisfac majoritatea nevoilor, dar unii medici care acorda atentie problemelor de nutritie perfecta P-5-F pentru ca poate fi absorbit.

 

Cum actioneaza

Cateva dintre functiile vitaminei B6 sunt: formarea globulelor rosii din sange, sprijinirea celulelor in sintentizarea proteinelor, producerea substantelor chimice cerebrale (neurotransmitatori), cum ar fi serotonina, si eliberarea energiei inmagazinate. Exista si dovezi care arata ca ea joaca un rol in prevenirea si tratarea multor boli.

 

Profilaxie

Primirea unei doze suficiente de vitamina B6 prin dieta sau suplimente poate ajuata la prevenirea bolilor cardiace.

Conlucrand cu acidul folic si cu vitamina B12, aceasta vitamina ajuta corpul sa prelucreze homocisteina, un compus asemanator aminoacizilor care este asociat cu un risc crescut de boli de inima si de alte probleme vasculare, atunci cand este prezent in corp in cantitati mari.

 

Beneficii suplimentare

 

Unele femei care sufera de sindromul premenstrual (SPM), spun ca, vitamina B6 amelioreaza multe din aceste simptome. Acest efect benefic se produce probabil ca rezultat al implicarii vitaminei in eliminarea excesului de estrogen din organism. In rolul ei formator, ca ,,piesa de lego”, pentru neurotransmitatori, vitamina B6, poate fi folositoare in reducerea incidentei crizelor de epilepsie. De fapt, pana la 25% din persoanele depresive pot avea o carenta de vitamina B6.

Vitamina mentine si sanatatea nervilor. Persoanele cu diabet, care risca sa faca neuropatie diabetica, pot beneficia de pe urma suplimentelor cu vitamina B6. In plus, ea este suficienta in alinarea simptomeor sindromului de tunel carpian, care implica o inflamatie nervoasa la incheieturilor mainilor. Iar la astmatici, vitamina B6 poate reduce intensitatea si frecventa crizelor, fiind importanta mai ales pentru cei care iau medicamentul de astm Teofilina.

 

Cat de mult va trebuie

Doza recomandata de vitamina B6 este de 1.2 miligrame pe zi la femei si 1.4 miligrame pe zi la barbati. Dozele terapeutice sunt mai mari.

 

Daca luati prea putin

Un studiu recent a indicat ca o cincime dintre femei nu ajung la doza recomandata de vitamina B6. Femeile care iau contraceptive orale s-ar putea sa aiba un nivel scazut al acestei vitamine. Deficientele usoare de vitamina B6 pot ridica nivelul homocisteinei, crescand riscul bolilor cardiace severe si vasculare. Simptomele de deficienta severa, care sunt rare, sunt boli de piele precum dermatita, herpesuri in jurul gurii si acneea. Printre semnele neurologice se numara insomnia, depresia si, in cazuri, crizele de epilepsie si anomalii ale curentilor cerebrali.

 

Daca luati prea mult

Dozele ridicate de vitamina B6 (peste 2000 miligrame pe zi), pot produce deteriorari ale nervior daca sunt luate intervale lungi de timp. In cazuri rare, administrarea prelungita a unor doze mai scazute (peste 200 miligrame pe zi) poate avea totusi aceleasi consecinte. Din fericire, deteriorarile nervoase sunt complet reversibile dupa intreruperea administrarii. Daca folositi vitamina B6, pentru dureri de nervi, contactati-va  medicul in cazul in care simtiti amorteli sau furnicaturi si nu mai luati vitamina. Dozele de pana la 10 miligrame zilnic sunt lipsite de riscuri la o folosire indelungata, dar dozele de pana la 200 miligrame pe zi pot fi luate doar perioade scurte de timp.

 

Alte surse

Pestele, carnea rosie, carnea de pasare, nautul, cartofii, avocado si bananele sunt surse bune de vitamina B6.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s