Stresul Pe Termen Lung: Masurat Dupa Nivelul De Cortizol Din Par Asociat Cu Obezitatea

 

Persoanele care sufera de stres pe termen lung, ar putea avea un ritm mai mare de a deveni obeze, potrivit unei cercetari realizate, de catre o echipa de oameni de stiinta, de la Universiatea College London (UCL), care a analizat nivelul de cortizol din monstre de par prelevate de la participanii la studiu.

 d737984b450ba89f27ec4c9cc93137e1

Lucrarea publicata, recent, in jurnalul ,,Obesity”, a demonstrat ca expunerea, timp de mai multe luni, la niveluri ridicate de cortizol, un hormon care regleza raspunsu corpului la stres, este asociata cu cresterea predominanta si persistenta a greutatii peste limitele considerate normale, informeaza Science Daily.

 

Despre stresul cronic, s-a banuit mult timp, ca ar fi un factor de risc in obezitate, fiind inregistrate informatii privind tendinta persoanelor aflate in perioade de stres de a conduma alimente bogate in grasimi, zahar si calorii, in mod excesiv si pentru ,,confort”. Pe de alta parte, se cunstea despre cortizol, faptul ca joaca, un rol important in metabolism si in determinarea zonei corpului in care se depune grasimea. Insa, studiile anterioare care au analizat legatura dintre cortizol si obezitate s-au bazat mai ales pe masurarea nivelurilor acestui hormon din sange, saliva sau urina, ce pot varia, in functie de momentul zilei si de alti factori situationai, aceste cercetari esuand sa indice valorile pe termen lung ale acestui hormon.

 

Studiul recent a implicat 2.527 de barbati si femei cu varsta de cel putin 54 de ani, care au participat la analiza privind imbatranirea populatiei “English Longitudinal Study of Ageing”, desfasurat pe o perioada de patru ani. Oamenii de stiinta au cercetat monstre de par de 2 centimetri lungime, reprezentand o crestere de aproximativ doua luni, cu niveluri corespondente de cortizol. De asemenea, au fost luate in calcu greutatea, indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta taliei subiectilor fiind studiat modul in care nivelul de cortizol se raporta la persistenta obezitatii de a lungul timpului.

 

Cercetatorii au aflat astfel ca oamenii care prezentau niveluri mai ridicate de cortizol in monstrele de par aveau tendinta sa aiba greutatea si masura circumferintei taliei mai ridicat (peste 102 centimetri la barbati si 88 centimetri la femei), dar si un IMC mai ridicat (peste 30 ). ,,Aceste rezultate prezinta o dovada consistenta ca stresul cronic este asociat cu niveluri mai ridicate ale obezitatii”, sustine dr. Sarah Jackson din cadrul UCL, care a condus studiul. ,,Persoanele care aveau un nive mai ridicat de cortizol in par aveau de asemenea circumferinta taliei mai mare, ceea ce este important deoarece greutatea in plus in zona abdomenului reprezinta un fact de risc pentru boli de inima, diabet si moarte prematura”,  a completat aceasta.

 

,,Nivelul de cortizol este o masura relativ noua care constituie o metoda convenabila si usor de aplicat pentru evaluarea niveurilor cronice ale concentratiei de cortizol in studiu greutatii si, ca urmare, poate ajuta la intelegerea aprofundata a acestui domeniu”, a mai precizat Jackson.

 

Studiul prezinta, insa, si unele limitari, inclusiv prin, faptul ca, monstree au fost prelevate de la subiectii in varsta in cazul carora nivelurile de cortizol pot fi diferite comparativ cu adutii mai tineri. De aceea, oamenii de stiinta subliniaza ca mai sunt necesare cercetari care pot oferi, in final, o noua metoda pentru tratamentul obezitatii, mai arata sursa citata.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s