Un Costum Popular Al Mariei Tanase, Vechi De Peste Un Veac, Expus La Muzeul Olteniei

maria-tanase

Un costum popular care a apartinut cunoscutei interprete Maria Tanase, este expus la Muzeul Olteniei, din Craiova, Sectia de Etnografie, costumul fiind unul de sarbatoare, specific zonei Olteniei, pe care artista l-a purtat pe marile scene ale lumii.

Postul popular expus in ,,Casa Baniei”, care adaposteste o sectie de Etnografie a Muzeului Olteniei, dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea – inceputul secolului al XX-lea si a fost purtat de Maria Tanase pe marile scene din Romania si din strainatate.

 

,,Acest costum pe care noi il prezentam ca obiect de marca, in luna februarie, la Casa Baniei, este unul dintre costumele de scena care au apartinut Mariei Tanase, este un costum de sarbatoare, specific zonei Olteniei, valnicul de catifea neagra fiind decorat cu motive florale alcatuite din fir metalic argintiu si paiete lucrate pe acele gogosi de vierme de matase. Este un motiv decorativ specific partii de Sud a Olteniei. Vorbim, de asemenea, de o camasa populara de sarbatoare din borangic, care este tesuta la razboi orizontal, decorata cu motive alese, cu arnici negru, bumbac, paiete si margele si impreuna cu braul alcatuiesc, asa cum spuneam, unul dintre costumele de scena  ce au apartinut celebrei cantarete. Din costumul original fac parte valnicul de catifea, braul si camasa, marama este din colectia Muzeului Olteniei, face parte din colectia de port popular si am folosit-o ca sa intregim acest costum. Avem si palarii care au apartinut cantaretei, insa am considerat ca pentru o imagine autentica este ideal sa folosim acest tip de acoperamant al capului pe care-l foloseau femeile in societatea de dinaintea secolului 20”, a explicat Roxana Deca, coordonator al Sectiei de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova.

 

Muzeul Olteniei detine o impresionanta colectie, care cuprinde 1.300 de obiecte, care au apartinut Mariei Tanase, intre altele fiind vorba despre documente, fotografii sau tablouri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s