Oamenii De Stiinta Au Aflat De Ce Persoanele Casatorite Au Un Nivel Mai Mic De Stres

 14433_1131_img_2

Persoanele casatorite sunt mai sanatoase, decat cele singure, divortate sau vaduve, potrivit studiilor realizate anterior, insa o noua cercetare, releva prima dovada biologica ce explica modul , in care, casatoria influenteaza starea de sanatate si ii face pe oamenii mai putin stresati.

 

In urma unui studiu publicat recent, in jurnalul de specialitate ,,Psychoneuroendocrinology”, cercetaorii de la universitatea americana Carnegie Mellon au descoperit, au descoperit ca persoanele casatorite au un nivel mai scazut de cortizol, supranumit normonul stresului, in comparatie cu persoanele necasatorite, divortate sau vaduve”, informeaza Science Daily , intr-un articol publicat pe 13 februarie.

Conscluziile sustin dovezile prezentate anterior, in urma unor cercetari, potrivit carora persoanele necasatorite prezinta un nivel mai ridicat de stres fiziologic decat cele casatorite. Brian Chin, doctorand al Departamentului de Psihologie al Colegiului de Stiinte Umaniste si Sociale Dietrich, din cadrul universitatii amintite, considera ca  descoperirea reprezinta ,,o cale fiziologica ce ar putea explica, modul in care relatiile informatiile influenteaza starea de sanatate si de boala”.

Perioadele lungi de stres sunt asociate cu niveuri mai ridicate ale cortizolului, stare ce poate interfera cu capacitatea corpului de a regla inflamatia care, la randul ei, duce la aparitia si dezvoltarea unor boli.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au colectat, trei zile consecutive, mostre de saliva de la 572 de adulti sanatosi cu varsta cuprinse intre 21 si 55 de ani, ce au fost ulterior utilizate pentru identificarea nivelului de cortizol. Rezultatele au aratat, faptul ca participantii la cercetarea care erau casatoriti aveau un nivel redus al acestui hormon, in comparatie cu nei necasatoriti, divortati sau vaduvi.

De  asemenea, cercetatorii au comparat ritmu zilnic al cortizolului fiecarei persoane tinand cont de, faptul ca, in mod obisnuit, nivelurile acestui hormon inregistreaza cel mai ridicat nivel la trezire si se reduc pe parcursul zilei. S-a observat ca, persoanele divortate sau vaduve inregistrau o scadere mai rapida a cortizolului, tipar ce a fost asociat cu  risc mai mic de boli de inima si cu o rata mai mare de supravietuire in randul pacientilor diagnosticati cu cancer.

,,Aceste informatii ofera o imagine importanta asupra modului in care relatiile sociale intime ne intra pe sub piele si ne influenteaza sanatatea”, a declarat Sheldon Cohen de la Carnegie Melon, director de laborator si coautor al studiului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s