Fotbalistii Au Mai Multe Sanse Sa Contracteze O Maladie A Creierului

bustinza-raphael-varane-real-madrid-leganes-laliga_zeulaq1sy8731n945gczyugls

 

Fotbalistii profesionisti au mai multe sanse sa contracteze o maladie a creierului, care poate provoca o dementa, demonstreaza un studiu, realizat in Marea Britanie, si care a fost facut public, miercuri, in revista medicala Acta Neuropathologica.

In urma a sase autopsi efectuate, in cadrul acestui studiu, patru au relevat semne de encefalopatie traumatica cronica (CTE), o afectiune cerebrala depistata in randul fotbalistilor americani si a fostilor boxeri care au incasat numeroase lovituri la cap in cursul carierelor lor.

Studiul a fost facut pe 14 fosti fotbalisti, dintre care 13 profesionisti, atinsi de dementa si specializati la Swansea (Tara Galilor), intre 1980 si 2010.

,,Rezultatele noastre demonstreaza o potentiala legatura intre practicarea fotbalului si CTE”, a explicat principalul autor al studiului, dr. Helen Ling, din cadrul Institutuli de neurologie al Universitatii College London (UCL).

,,Exista o nevoie urgenta de identificare a acestor riscuri. Un studiu la scara mare este indispensabil si va necesita cooperarea organizatiilor profesionale, a Federatiei engleze de fotbal si a FIFA”, a adaugat dr. King.

Potrivit studiului, fostii fotbalisti, ale caror autopsii au demonstrat, faptul ca, au fost atinsi de CTE, sufereau de asemenea de maladiaAlzheimer. Insa, potrivit specialistului englez, legatura dintre cele doua afectiuni nu a fost pentru moment confirmata.

,,Este posibil sa fie o combinatie a celor doua maladii, care a provocat dementa , in cazul acestor fosti fotbalisti”, a estimat dr. Helen King.

Studiul nu arata daca problemele suferite la nivelul creierului sunt consecinta lovirii mingii cu capul, a coleziunilor intre jucatori sau sunt legate de alti factori.

Spre deosebire de boxeri sau jucatorii de fotbal american, fotbalistii sunt, destul de rar, victimele loviturilor foarte violente la cap, cu  pierderea cunostintei, leziunile fiind mai degraba cauzate de ceea ce cercetatorii denumesc ,,impacturi  repetitive necomotionale”.
Studiul precizeaza ca riscurile pentru fotbalistii de duminica de a suferi o afectiune cerebrala sunt ,,extrem de scazute”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s