Cum Citim Eticheta Produselor?

Putem face alegeri potrivite cu ajutorul carora sa alcatuim un meniu sanatos doar daca citim cu atentie etichetele produselor pe care le cumparam? Ce trebuie sa contina ambalajul oricarui produs alimentar.

chocolate-wallpaper-87-hd-wallpaper

Mii de produse din magazin ne fura ochii facandu-ne alegerile extrem de dificile. Medicii nutritionisti ne indica pasii pe care trebuie sa-I urmam pentru a fi singuri de ceea ce cumparam este chiar ceea ce ne dorim.

Pasul 1: Termenul de valabilitate

Citirea termenului de valabilitate sau solicitarea informatiilor de la vanzatorii din raioanele cu alimente gata preparate, este primul pas, pe care trebuie sa-l facem, potrivit ,,Abecedarului de nutritie”, coordonat de academicianul Nicolae Hancu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice. Daca termenul de valabilitate este depasit, nicio alta informatie nu trebuie sa ne mai intereseze, potrivit aceleiasi surse. De asemenea, suntem sfatuiti sa nu cumparam alimente al caror termen a fost modificat, stampilat cu alte date decat cele initiale. Iar in cazul produselor congelate se verifica, atat conditiile de pastrare – numaru de zile, in functie de temperatura – dar si data congelarii.

01-kinder

Pasul 2: Compozitia produsului alimentar

In cazul inscriptionarii corecte, pe lista se regasesc, in ordinea descrescatoare toate ingredientele, aditivii si aromele folosite la fabricarea produsului alimentar. ,,Doar citind aceasta lista care detalizeaza compozitia produsului alimentar vom cunoaste, cu adevarat ce consumam si nu ne vom lasa pacaliti de ingeniozitatea producatorilor care ne informeaza cu majuscule, pe partea din fata a ambalajului ca vom consuma un produs din ficat de gasca, pentru ca , in lista de ingrediente sa descoperim ca produsul contine 20% din respectivul ficat, 40% carne de porc si 40% straina de porc si sorici. Este numai un exemplu pentru a intelege cat suntem de expusi daca nu citim ingredientelor, sa consumam alimente pe care am dori probabil sa le evitam”, conform aceleiasi surse citate.

Lista trebuie sa cuprinda si aditivii – E-urile – pe care le contine produsul. Acestia pot fi inscriptionati sub forma codului – de exemplu E330 – sau a denumirii – de exemplu – acid citric. E-urile (litera E este o componenta a cuvantului Europa), codifica aditivii alimentari care sunt autorizati pentru a fi utilizati in tarile din Uniunea Europeana. Majoritatea acestor aditivi sunt substante inofensive, dar care pot deveni periculoase atunci cand sunt consumate in cantitate prea mare. Recomandabil este sa alegem acele produse care au lista cu aditivi cat mai scurta.

In finalul listei de inrediente trebuie sa regasim lista alergenilor alimentari, adica a substantelor care au potential de a produce alergii la persoane susceptibile. Cele mai frecvent utilizate alimente cu potential alergen care intra in compozitia multor produse alimentare sunt: soia, arahidele, laptelele, ouale, mustarul, pestele, cristaceele, graul, nucile, susanul si telina.

Pasul 3: Citim eticheta nutritionala

Este un pas esential pentru a evita alimentele care contin cantitati mari de grasimi – in special saturate si trans – zahar sau sare si care pot deveni usor alimente neprietenoase sau chiar dusman. Eticheta nutritionala a produsului alimentar trebuie sa detalieze continutul energetic si in substante nutritive la 100 de grame sau 100 de mililitri. Optional, acest continut poate fi exprimat si per portie. Un produs este hipocaloric daca are 100 de kilocalorii de 100 de grame de produse, moderat caloric daca are intre 150 si 300 de kilocalorii la aceeasi cantitate si hiperalorii daca numarul de calorii depaseste 400 de kilocaorii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s