Femeile Care Au Sani Cu Densitate Mare Sunt Mai Expuse Canceruui La Acest Nivel

 

Femeile ale caror sani sunt alcatuiti dintr-o cantitate mai mare de tesut glandular si au mai putina grasime ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta cancer la acest nivel, potrivit unui studiu publica luna aceasta, in jurnalul stiintific ,,JAMA Oncology”.

 adriana-lima-1920x1200-39309

Oamenii de stiinta au studiat date provenind de la peste 18.000 de femei , diagnosticate cu tumuri la san si de la 184.000 de femei de aceeasi varsta care nu suferau de aceasta afectiune. Concluzia lor a fost ca densitatea sanilor parea sa fie cel mai pregnant indicator, al acestui tip de cancer, intr-o masura mai mare decat alti factori de risc binecunoscuti, precum istoricul familial sau amanarea primei sarcini pana dupa varsta de 30 de ani, informeaza Reuters.

 

,,Femeile cu sani densi au un risc de doua ori mai mare de cancer in comparatie cu cele care au o densitate mai mica”, afirma dr. Natalie Engmann, de la Universitatea San Francisco, din California, cea care a condus cercetarea.

 

Acest lucru reprezinta o problema  deoarece 60% dintre tinere au sani densi, la fel si 40% dintre femeie care au trecut de menopauza,  iar tesutul mamar dens face ca tumorile sa fie greu detectabile, prin intermediul mamografiilor, dupa cum a explicat Engman.

 

,,Descoperirea noastra sugereaza ca reducerea numarului de femei cu sani densi poate preveni o proportie substantiala a cazurilor de cancer de san”, a declarat Engmann pentru sursa citata.

In cadrul  studiului, oamenii de stiinta auu examinat date de la femei cu patru categorii de densitate a sanilor: grasime aproape in totalitate, in mare parte grasime, densitate moderata si densitate crescuta. Apoi, au luat in considerare facori de risc precum greutate, istoricul familial al bolii, istoricul personal pe baza rezultatelor biopsiilor, densitatea sanilor si prima sarcina dupa varsta de 30 de ani.

Potrivit concluziilor, aproximativ 39% dintre cazurile de cancer de san aparute inainte de menopauza si 26% dintre cele survenite dupa aceasta etapa ar fi putut fi prevenite daca femeile aflate in cele doua categorii cu densitate crescuta a sanilor a fi avut un tesut mamar mai putin dens.

Insa, oamenii de stiinta noteaza ca femeile nu au prea multe solutii pentru scaderea densitatii sanilor. Un medicament, tamoxifen, reduce riscul de cancer si densitatea sanilor, insa are efecte secundare si nu este recomandat, in general, decat persoanelor cu risc mare de a dezvolta aceasta boala, noteaza Reuters. De asemenea, cresterea in greutate, care poate adauga tesut gras mamar, poate creste riscul de cancer de san – 23% dintre cazurile de tumori la san la femeile in varsta pot fi prevenite prin slabit, dupa cum au calculat cercetatorii.

 

Potrivit dr. Christine Berg, cercetatoare la NCI, care nu a fost implicata in acest studiu, desi femeile nu au prea multe alternative in ceea ce priveste modificarea densitatii sanailor, pot lua in calcul screening-ul pentru cancer mamar, ca alternativa la mamografii. ,,Cred ca are mai mult sens ca o femeie cu sani densi, si in specia daca are si alti factori de risc, sa discute cu medicul ei si cu radiologul daca ar beneficia sau nu de pe urma altor tipuri de screening precum RMN”, a spus aceasta. ,,Termosinteza sanului este o tehnologie noua care cred ca e mai buna decat mamagrafia standard”, a completat aceasta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s