Quinoa Ar Putea Deveni Cereala Viitorului, Dupa Ce Structura Genomului Sau A Fost Decodata De Catre Cercetatori

 

Quinoa, considerata ,,mama sacra a cerealelor”, de catre civilizatia incasa, suprimata de conchistadorii spanioli, ar putea deveni  o sursa importata de hrana, in viitor, dupa ce oamenii de stiinta i-au descoperit secretele genetice, in urma unui studiu, ale carei rezultate au fost date publicitatii miercuri.

 quinoa-is-rich-in-zinc

Cercetatorii au anuntat, faptul ca , au reusit decodarea genomului quinoa, si au identificat o gena e ar putea fi manipulata, pentru a se elimina gustul amar al semintelor, acest lucru putand duce la comercializarea pe scara larga a acestei cereale.

 

Quinoa poate fi cultiva in conditii vitrege, precum un sol sarat sau de slaba calitate, la altitudini mari, cu clima rece, ea putandu-se dezvolta in zone neprielnice pentru cerealele comune, precum graul sau orezul. Insa, prezenta chimicalelor toxice si amare, numite saponine, din compozitia semintelor sale, a constituit unul dintre impedimentele cultivarii pe scara larga.

 

Studiul  recent a identificat o gena responsabila de productia de saponine din quinoa, ce poate fi modificata pentru a fi cultivata quinoa, fara saponine, astfel incat, semintele ei sa aia un gust dulceag, a explicat Mark Tester, cercetator in cadru Universitatii de Stiinte si Tehnologii King Abdullah, din Araba Saudita,

,,Quinoa este subutilizata. Este foarte nutritiva, cu un continut ,are de proteine care, lucru important, are un echilibru optim de aminoacizi, ceea ce este neobisnuit pentru  o cereala. Nu contine gluten si este bogata in vitamine si minerale”, a precizat Tester. De asemenea,  aceasta a adaugat ca o crestere a productiei de quinoa ar putea contribui la securitatea alimentara in conditiile cresterii populatiei.

In prezent, dupa recoltare, semintele de quinoa trebuie sa fie procesate prin spalare si uscare pentru a fi indepartate saponinele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s