Vitamina C
Aceasta vitamina exista in mai multe alimente, iar deficitul poate sa apara la fumatori, persoane ce utilizeaza contraceptive orale, au suferit o interventie chirurgicala sau au febra.
Vitamina C este importanta in formarea colagenului, o proteina ce se gaseste in tesutul conjunctiv, deci esentiala pentru ligamente, oase si vase de sange. De asemenea, e implicata in metabolismul aminoacizilor, sinteza unor hormoni (catecolamine) si sustinerea absorbtiei fierului din intestin. Ca si in cazul complexului B, suplimentarea cu vitamina C nu aduce beneficii notabile in privinta performantei, decat daca exista deficit. Se gaseste in majoritatea fructelor si legumelor, surse bune fiind citricele.
Vitamina E
Aceasta vitamina este depozitata in muschi si grasime. Cel mai important rol al vitaminei E este cel de antioxidant. Ea distruge radicalii liberi (moecule foarte reactive), care pot sa afecteze structurile celulare si sa altereze procesele metabolice.
Aportul de antioxidanti prin dieta, vitamina E si betacarotenul, contribuie la distrugerea radicalilor liberi, blocand efetele negative ale efectului intens. Gasim vitamina E in germeni de grau, uleiuri vegetale, avocado, produse din cereale integrale, galbenus de ou, fructe cu coaja lemnoasa (nuci, arahide, alune, migdale), ficat, unt de arahide.
Fitosterolii
Fitosterolii sunt substante de origine vegetala, care au capacitatea de a inhiba absorbtia la nivel intestinal atat a colesterolului ingerat prin dieta, cat si a celui produs de estrogen. Fitosterolii determina o scadere a nivelurilor de colesterol seric total si a colesterolului ,,rau”. Se gasesc in special in uleiuri vegetale, cereale (porumb, grau, secara, orz), fructe si legume.
Acidul Linoleic Conjugat
Acidul linoleic conjugat se gaseste in alimentele lapte, unt, carne. Reprezinta a familiei de grasimi nesaturate cu efecte antiaterogene, anticanceroase, antiinflamatoare, antifibrotice si de stimulare a sistemului imunitar.
In pestele gras de apa rece si in semintele oleaginoase (in, dovleac, alune, nuci), se gasesc grasimi polinesaturate omega-3 cu efect antiinflamator. Consumul acestora limiteaza dezvoltarea unor boli ca artrita reumatoida, maladia Alzheimer, ateroscleroza. De asemenea, stimuleaza sistemul imunitar.
Probioticele
Probioticele sunt microorganisme vii, care administrate in cantitati, adecvate confera beneficii pentru sanatatea gazdei. Cel mai cunoscut exemplu – iaurtul.
Efectele benefice se resimt la nivelul tractului digestiv, aparatului cardiovascular, sistemului imunitar si ficatului. Ele scad nivelul colesterolului rau si previn dezvoltarea tumorilor canceroase.
Probioticele sunt compusi sau alimente care contin factori necesari pentru cresterea si metabolismul probioticelor. Se gasesc in paine, usturoi, cicoare, fasole, mazare, anghinare, andive, banane si altele.
Fibrele alimentare
Fibrele alimentare sunt acele componente ale fructelor, legumelor si cerealelor, care nu pot fi digerate; ca urmare, trec prin tubul digestiv netransformate. Ele previn ateroscleroza, hipercolesterolemina, diabetul zaharat, obezitatea, constipatia, cancerul.