Institutul National De Sanatate Publica: Una Din Zece Romance Nu A Fost La Niciun Control Medical In Ultimul Deceniu

 

O statistica, ingrijiratoare, realizata de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), arata, faptu ca, una din zece romance nu a fost la niciun control medical in ultimul deceniu. Studiu arata ca  11%, dintre femeile din Romania, nu si-au mai facut analize de sange de peste 10 ani, iar 68% nu au auzit de infectia cu HPV. Datale arata ca 86%, dintre romance nu au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumatate dintre acestea nu asociaza aceasta boala cu infectia persistenta cu virsul HPV.

1-womens-deodorant-without-antiperspirant

De asemenea, sapte din zece romance nu si-au facut, in ultimii trei ani,  niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase, sau pentru depistarea HPV, iar 10% nu au mai fost la un control medical de rutina de mai bine de un deceniu. In ceea ce priveste analizele de sange. 11% dintre romance nu si-au facut nici un set in ultimii zece ani, iar patru din zece femei si-au facut analizele doar o singura data in ultimii trei ani.

Insitutul National de Sanatate Publica a lansat, joi, o companie de informare si preventie, in legatura cu periculolul pe care il reprezinta cancerul de col uterin.

,,In calitate de coordonatori ai programului national de screening pentru cancerul de col uterin, consideam ca o campanie precum cea lansata astazi este esentiala pentru reusita oricarui program care vizeaza un segment de populatie extins, aproximativ sase milioane de femei cu varsta cuprinse intre 25-64 de ani. De la lansarea programului nationa, aproximativ 700.000 de femei au beneficiat de serviciile gratuite de testare Babes Papanicolau, reprezinta o rata de acoperire a populatiei feminine vizate la aproximativ 8% un procentaj sub nivelul optim de eficienta. Fiind primul program de screening pentru cancer care se desfasora la nivel national, ne asteapta la o rata de acoperire mai mica, dar continuam sa credem cu tarie in necesitatea de a-l consolida si, odata consolidat, in eficacitatea sa”, a decarat Carmen Ungurean, coordonator al Programului National de Screeming pentru depistarea activa precoce a cancerului de col uterin din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP).

 

Peste 4.000 de romance sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin, acesta fiind al doilea cel mai des intalnit cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani din tara noastra, dupa cel mamar. Mai mult, pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani, cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate prin cancer, in contextu in care peste 1900 de femei mor annual in urma diagnosticarii cu aceasta boala.

In Uniunea Europeana, rezultatele programelor de screening dovedesc un progres remarcabil in scaderea mortalitatii.

,,Statisticile la nivel internatinal ne confirma efectul pozitiv al unor astfel de programe: in tari in care rata de acoperire a programelor de screening pentru cancerul de col uterin depaseste nivelul de 60%, precum Norvegia (78,9), Danemarca (66,3%) sau Regatul Unit al Marii Britanii (78,5), in ultimii ani s-au inregistrat progrese remarcabile in scaderea mortalitatii pentru aceasta boala, astfel incat aceasta a ajuns chiar sa fie injumatatita in multe dintre aceste state. Aceste statistici ne confirma inca o data ca, depistat din timp, cancerul de col uterin poate fi tratat corespunzator si vindecat”, a adaugat Carmen Ungurean.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s