Obligarea Angajatelor Din Marea Britanie Sa Poarte Tocuri Este Ilegala, Potrivit Unei Comisii Parlamentare

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat, miercuri, o comisie parlamentara.

fb_img_1473789674637

 Peste 150.000 de persoane au semnat o  petitie, impotriva codurilor vestimentare de la locul de munca, care sunt considerate  ,,depasite si sexiste”. Demersul a fost initiat de catre o receptionera, din Londra, care a fost trimisa acasa, de catre angazator, pentru ca a refuzat sa poarte tocuri inalte.

Petitia a determinat Comisia Pentru Drepturile Femeilor si Egalitatea de Gen sa investigheze aceasta chestiune.

In timpul orelor de program, trebuie sa purtati, in permanenta, pantofi cu tocuri intre 5 si 10 centimetri inaltime, machiaj si dres transparent. Acestea sunt cateva dintre regulile stipulate, in codul vestimentar, impus de compania pentru care lucreaza Nicola Thorp. Dupa ce aceasta a refuzat sa se prezinte, intr-o dimineata, la serviziu, purtand pantofi cu tocuri inalte, ea a fost trimisa acasa, fara sa fie platita, potrivit Reuters.

Petitia lui Thorp, in varsta de 27 de ani, a aduna 152.420 de semnaturi, iar demersul sau, a devenit un subiect national, care a condus la o dezbatere, in randul  legiuitorilor, pe tema codurilor vestimentare, aplicate de catre angajatori in Marea Britanie.

Legiuitorii au infiintat un forum online, cae a functionat timp de o saptamana, in luna iunie a anului trecut, iar 730 de persoane, si-au povestit, astfel, intamplarile prin care au trecut. Printre aceste cazuri, s-au numarat si cele ale unor femei care au fost obligate de catre angajatori sa-si vopseasca parul blond sau sa poarte tinute sumare.

Potrivit raportului prezentat, miercuri, s-a constatat, ca astfel de reguli sexiste, sunt raspandite, in anumite domenii, din Marea Britanie, in care angajatele sunt fortate, deseori, sa poarte tocuri inate la locul de munca, unde isi petrec multe ore stand in picioare, practica ce le cauzeaza dureri si probleme de sanatate.

In conformitate cu legislatia din Marea Britanie – Legea Egalitatii din 2010, care interzice, o astfel de descriminare de gen – codurile vestimentare impuse de catre companii, trebuie sa impuna aceleasi cerinte femeilor si barbatilor, insa, potrivit legiuitorilor, incalcarea acestei prevederi este o practica larg raspandita, in sectoare precum cel hotelier, turistic, al agentiilor de recrutae sau in vanzari.

Potrivit raportului, femeile cel mai afectate de catre codurile vestimentare discriminatorii, sunt cu precadere cele tinere si care ocupa locuri de munca cu remuneratie mica si contracte de munca precare, ceea ce le ingreuneaza un eventual demers de constatare a practicilor companiilor in care activeaza.

Pentru raportu prezentat, miercuri, comisia a luat in considerare si dovezile medicale, potrivit carora, purtarea tocurilor inalte, pentru perioade mari de timp, poate duce la probleme de sanatate si dureri cronice, dar si la cresterea riscului de accidente la locul de munca, precizeaza DPA.

Ca urmare, se cere revizuirea legislatiei, emiterea unor eventuale amendamente, promovarea unor campanii de constientizare, avand ca tinta companiile, angajatii si studentii, dar si inasprirea amenzilor aplicate angajatilor care incalca legea impotriva discriminarii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s