Meditatia Ajuta Organismul Sa Raspunda Mai Bine La Stres

 

Meditatia ajuta organismul sa raspunda mai bine in fata situatiilor stresante, conform unui nou studiu, publicat de catre revista Psychiatry Research, care a analizat cu rigurizatate modul in care aceasta practica influenteaza psihologia indivizilor aflati sub presiune, informeaza Live Science.

meditation-facebook1

In cadrul studiului, persoane care sufera de anxietate au urmat un curs, de opt saptamani, de meditatie, in care au invatat sa se concentreze asupra momentului prezent si sa accepte ganduri si sentimente dificile, care astfel le-ar fi provocat anxietate. Cercetatorii au descoperit ca la incheierea cursului participantii inregistrau niveluri scazute ale hormonilor de stres si ale markerilor de inflamatii in timpul unui eveniment menit sa induca stres si anxietate, prin comparatie cu perioada de dinainte de a urma cursul de meditatie.

 

Studiul a inclus si un grup martor, pentru comparatie, al carui membri nu au invatat sa mediteze dar au urmat un curs de management al stresului. Acesti participanti nu au inregistrat reduceri ale nivelului hormonilor de stres si ale markerilor de inflamatii dupa ce au urmat cursu respectiv.

,,Meditatia este o abordare ieftina si la indemana tuturor, iar aceste rezultate ne confirma ipoteza ca meditatia poate imbunatati rezistenta la stres”, a precizat coordonatorul studiului, Dr, Elizabeth A. Hoge, profesor de psihiatrie la Centrul Medical al Universitatii Georgetown, din Washington DC.

Studii anterioare au ajuns la concluzia ca meditatia aduce importante beneficii psihologice si fizice pentru sanatate si din ce in ce mai multi terapeuti recomanda aceasta practica pentru pacientii cu  tulburari legate de anxietate. Numeroase alte studii au comparat grupuri de persoane care practicau meditatia cu grupuri care nu practicau nicio terapie impotriva stresului, existand riscul de infuentare a rezultatelor obtinute din cauza efectului placebo.

In noul studiu, 89 de participani care au fost diagnosticati in prealabil cu sindrom de anxietate generalizata au fost sfatuiti sa urmeze fie cursuri de meditatie, fie cursuri de management al stresului care includeau lectii despre modalitati de a reduce stresul printr-o nutritie adecvata, exercitii fizice, reglarea perioadelor de somn si odihna si prin tehnici de administrare mai buna a timpului.

Inainte si dupa cursuri, participantii au fost supusi unui test de laborator menit sa le induca o stare de stres si anxietate. Cercetatorii le-au cerut sa sustina un mic dicurs liber, in fata unei comisii de evaluatori imbracati in halate albe (un alt factor de stres), dupa doar cateva minute de pregatire si apoi li s-a cerut sa rezolve mintal o serie de calcule aritmetice. Oameii de stiinta au colectat sange pentru analize inainte si dupa acest test. Ei au cautat mai multi marketeri bioogi de stres din sange, printre care asa-numitul hormon al stresului, hormonul adrenocorticotrop (ACTH), precum si proteinele IL-6 si TNF-alfa, markeri ai inflamatiilor (stresul este un factor cae poate duce la probeme inflamatorii cronice in organism)

Dupa cursuri, participantii din grupul de meditatie inregistrau niveluri reduse de ACTH, IL-6 si TNF-alfa in timpul testului de stres, prin comparatie cu nivelurile inregistrate inainte de a invata sa mediteze. Prin contrast, participantii care au crescute ale acestor markeri dupa testul de stres.

Interesant este ca aceste niveluri au fost mai crescute chiar si decat cele inregistrate la inceput, inainte de a urma cursurile de management al stresului.

Concluzia acestui studiu este ca meditatia ,,poate fi o strategie de ajutor pentru scaderea reactivitatii biologice la stres”, in cazul persoanelor care sufera de anxietate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s