Cartofii Prajiti Intens Pot Creste Riscul De Cancer, Avertizeaza O Agentie Guvernamentala Din Marea Britanie

 

Alimentele bogate in amidon, preparate la temperaturi foarte inalte, pentru o lunga perioada de timp, precum cartofii prajiti intens, pot creste riscul de cancer, in cazul peroanelor care le consuma, in mod frecvent, au anuntat oamenii de stiinta britanici, din cadrul unei agentii guvernamentale, informeaza Reuters.

fast-food-cartoning

Potrivit Agentiei Guvernamentale Pentru Standardele Alimentare, din Marea Britanie (FSA), o substanta numita acrilamida, produsa, atunci cand alimentele bogate in amidon sunt prajite, fripte sau coapte pentru o perioada indelungata la temperaturi foarte inalte, poat creste riscul de cancer. Acest lucru a fost relevat, in urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentantii Agentiei.

Intr- o declaratie care a starnit critici din partea unor experti independenti, FSA, sustine ca pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui sa gateasca alimentele bogate in amidon la temperaturi scazute si sa le manance atunci cand acestea au o tenta aurie, nu maronie. ,,Parerea generala, in randul cercetatorilor, este ca acrilamida are potential cancerigen, in cazul oamenilor”, se arata, in declaratie . ,,Ca regula generala, trebuie vizata o culoare aurie sau mai deschisa, in timpul coaceri, prajirii sau frigerii alimentelor bogate in amidon, precum cartofii, radacinoasele si painea”, precizeaza FSA, potrivit sursei citate.

Alti experti sustin, insa, ca exista o serie de factori cu un mai mare potentia cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool si obezitate, iar consumatorii ar trebui sa isi concentreze atentia, in primul rand, asupra lor. ,,In urma studiilor efectuate pe animale s-a observat, faptul ca, acrilamida are potentilul de a interactiona cu AND-ul din celulele noastre, asadar poate fi asociata cu cancerul”, sustine organizatia Cancer Research UK, intr-un raspuns emis, dupa anuntul FSA. ,,Insa, in urma cercetatorilor efectuate pe oameni, dovezile arata ca, in cazul majoritatii tipurilor de cancer, nu exista o asocierea intre acrilamida si riscul de cancer”, precizeaza aceasta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s