Oamenii De Stiinta Au Descoperit Elixirul Tineretii

 

Majoritatea oamenilor mai in varsta, isi traiesc o buna parte din anii terminali, cu cel putin una sau doua boli cronice, cum ar fi artrita, diabetul, bolile de inima sau accidente vasculare cerebrale.

Beauty face of woman with clean skin

Mediciile si companiile farmaceutice trateaza, in mod traditional, fiecare dintre aceste boli care au legatura cu imbatranirea, dar un mic grup de oamenii de stiinta, au inceput sa abordeze, o noua metoda revolutionara. Ei cred, ca este posibil, sa opreasca imbatranirea, sau chiar sa inverseze ceasul intern al corpului nostru, astfel incat, toate aceste boli sa se dezvolte mult mai tarziu sau chiar deloc.

 

Mai multe studii recente sugereaza, faptul ca, acest lucru ar putea fi posibil. Cercetatorii au dezvoltat, deja, diverse tehnici, pentru a creste durata de viata a drojdiei de bere, a viermilor, mustelor, sobolanilor si maimutelor. Adaptarea acestor masuri la oameni este, logic, urmatorul pas logic. ,,Ca urmare a cercetarilor realizate, pe animale, am decis sa luam toate informatiile, si sa le adaptam si aplicam, chiar si la viata umana acum”, spune Brian Kennedy, presedinte al Institutului Buck Pentru Cercetarea Antiaging, cel care conduce si un grup independent de cercetare in Novato, California.

 

Intarzirea procesului de imbatranire, prin, chiar si, cativa ani, ar putea oferi beneficii sociale enorme populatiilor din intreaga lume, devenind, din ce in ce mai mari. Se estimeaza, faptul ca, unul din cinci americani, vor putea trai mai mult de 65 de ani, pana in 2030, numar care creste de la unul din sapte in 2014. Printre cele cateva abordari,pe care, cercetatorii studiaza, trei ies in evidenta. Inca nu se tie, cu toate acestea, daca beneficiile potentiale, depasesc riscurile tratamentelor.

 

Desigur, pentru a determina, in mod concludent, daca un tratament functioneaza, oamenii de stiinta, au nevoie de o definitie a imbatranirii, si o modalitate de a masura procesu. Cercetarile, din ultimul deceniu, au oferit mai multe indicii, cu privire la aspectele daunatoare ale imbatranirii si modalitatii prin cae aceasta poate fi incetinita.

 

Intr-un studiu, din 2005, Thomas Rando, director al Centrului de Biologi, din cadrul Universitatii Stanford, a aratat, faptul ca, un soarece, in varsta al carului flux sanguin, a fost chirurgical conectat la fluxul sanguin al unui soarece tanar si si-a vindecat ranile, intr-un mod semnificativ alert, fata de timpul sau obisnuit de vindecare. Astfel, celulele stem ale rozatoarelor mai in varsta, care sunt responsabile, pentru inlocuirea celulelor deteriorate, au devenit mai eficiente, dand nastere tesutului nou.

 

O a doua abordare consta, in faptul ca, in examinarea a aproximativ 20 medicamente, existente, in prezent, si suplimente nutritive, la un nivel de detaliu care nu a mai fost posibil, pentru a vedea, daca acestea ar putea afecta, de fapt, procesul de imbatranire. De exemplu, cercetatorii de la Universitatea Cardiff, din Wales, si colegii lor, au raportat, in 2014, faptul ca, pacientii cu diabet zaharat de tip 2, care au luat metformin, au trait, in medie, cu 15% mai mult, de cat un grup de oameni sanatosi, care au suferit de tulburari metabolice, dar au fost similari, in aproape toate celelalte privinte. Oamenii de stiinta au speculat, faptul ca, metaformina, interfereaza cu un proces norma de imbatranire, numit glicare, in care glucoza se combina cu proteine si alte molecule importante. Constatarea legata de metformina este deosebit de frapanta, deoarece persoanele care au diabet, chiar daca acesta  este bine controlat au viata, oarecum, mai scurta, decat persoanele sanatoase.

Intre timp, un studiu realizat pe 218 adulti, publicat la sfarsitul anului trecut, a arata, faptul ca, un compus, numit everolimus, care este similar, din punct de vedere chimic cu rapamicina (un medicament utilizat pentru a preveni respingerea de rinichi in transplaturi), a imbunatatit eficienta vaccinului antigripal, la persoanele cu varsta peste 65 de ani.

In final, rezultatele sustin ideea, conform careia, imbatranirea poate fi incetinita. Intr-adevar, medicamentele, precum rapamicina, everolimus si altele s-au dovedit a fi utile, in prelungirea duratei de viata a soarecilor, prevenirea bolilor cum ar fi cancerul, si inversarea modificarior survenite odata cu varsta, la nivelul sangelui, ficatului, metabolismului si sistemului imunitar.

 

O a treia abordare, complet diferita, impica dieta. Restrictionarea consumului de calorii s-a dovedit a ajuta soarecii sa traiasca mai mult. Cu toate acestea, ideea conform careia limitarea consumului de alimente (fara a provoca malnutritie) ar putea fi benefica oamenilor, de asemenea, nu este inca atat de clara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s