Sunt Cuptoarele Cu Microunde Sigure Pentru Prepararea Alimentelor?

 

Aproape nelipsit astazi, din majoritatea bucatariilor, cuptorul cu microunde, este, totodata si unul dintre cele mai controversate obiecte electrocasnice.

 

fb_img_1482705024344

Acesta functioneaza pe baza microundelor, un tip de radiatie electromagnetica similara cu unde radio si cu lumina infrarosie, si, desi, in general, este considerat sigur pentru sanatate, in mediul public circula numeroase informatii potrivit carora micul ,,instrument magic”, ce ne incalzeste sau ne prepara mancarea, in mod rapid si comod, nu ar fi , de fapt, benefic. Insa, potrivit ,,The Conversation”, nu exista nici un studiu, care sa sustina presupusele pericole ale gatitului la microunde.

Principalul argument negativ adus metodei de preparat a hranei in cuptorul cu microunde este ca radiatiile emise de acesta ar distruge nutrientii. Insa, dupa cum subliniaza sursa citata, orice alimente crude care trec printr-un proces termic – de incalzire sau de racire – sufera o modificare a proprietatilor, atat fizice cat si chimice si nutritionale.

Combinatia optima intre timpul de preparare si temperatura utilizata, poate ajuta la conservarea majoritatii substantelor  nutritive imbunatatind, in acelasi timp, gustul, textura si culoarea hranei. Spre exemplu, alimentee cu risc mare pentru sanatate, in cazul in care nu sunt gatite suficient, precum carnea, pestele si ouale, trebuie sa fie incalzite la ce putin 60 de grade Celsius.

In cazul legumelor, gatitul rapid la microunde poate contribui la conservarea unui grup de compusi chimici benefici, polifenolii – care multiplica proprietatile antioxidante ale acestora. Un studiu care a comparat legumele fierte la microunde, precum varza, morcovii, conopida si spanacul, cu cele  preparate in oala cu presiune a descoperit ca cee din urma au pierdut mai multe fibre insolubile – benefice pentru sistemul digestiv.

Un nutrient – cheie care este, de obicei, distrus in timpul prepararii termice este vitamina C, insa fierberea prin metoda conventionala a legumelor duce la pierderea unei cantitati mai mari de nutrienti din cauza apei utilizate in timpul acestui proces. Prin urmare, prepararea rapida in cuptorul cu microunde poate contribui la o mai buna retinere a vitaminei C in legume, mai arata sursa citata.

Un alt argument adus impotriva metodei de gatit la microunde este ca acesta ar conduce la aparitia cancerului. Unii dintre cei mai studiati compusi cauzatori de cancer, aminele heterociclice (HCA), se formeaza, de obicei, in timpul prepararii alimentelor bogate in proteine, cum ar fi carnea si pestele, si au mai multe sanse sa apara atunci cand acestea sunt gatite un timp indelungat, la temperaturi inalte. Potrivit unor cercetatori, in puiul gatit la temperaturi inalte in cuptorul cu microunde se formeaza cantitati mai mari de HCA in comparatie cu metoda de gatit in tigaie, pe gratar sau la cuptor, insa, nici o cercetare nu a sustinut  sau aratat o asociere intre consumul regulat de pui gatit la cuptor cu microunde si aparitia cancerului. O cercetare recenta a demonstrat, faptul ca, pestele fript pe gratar contine mai mult HCA decat cel gatit la microunde. In plus, HCA nu au fost detectate deloc in carnea de vita preparata in cuptorul cu microunde. De asemenea, folosirea acestuia pentru decongelarea carnii de vita si pentru reincalzirea timp de cateva minute a oricarui tip de carne preparata anterior nu conduce la formarea unui numar mai mare de HCA.

Nu acelasi lucru se poate spune, insa, despre ambalajele utilizate pentru incalzirea sau prepararea alimentelor la microunde, deoarece exista dovezi potrivit carora unele dintre substantele chimice din plastic pot migra inhrana, lucru asociat cu o crestere a riscului de cancer. Pentru aceasta, se recomanda folosirea exclusiva a ambalajelor din plastic ce poarta un simbol ce atesta faptul ca sunt sigure pentru cuptoarele cu microunde.

In ceea ce priveste capacitatea microundelor de a distruge bacteriile periculoase din hrana, este important ca in timpu prepararii sa se asigure o distributie egala a acestora pe intreaga suprafata a alimentelor – prin amestecare si utilizarea unor portii mici – si sa se foloseasca o temperatura peste 60 de grade Celsius. Totusi, in cazul in care alimentele sunt contaminate cu toxine produse de bacterii acestea pot sa nu fie eliminate prin gatire – lucru valabil si in cazul altor metode, iar singura masura de protectie impotriva lor ramane asigurarea unor conditii optime de depozitare a alimentelor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s